Ndryshimi mes inspektimeve të "Laknau"

216 bytes added ,  1 muaj më parë
Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.7
v (→‎Media: Rregullim i gabimeve me referimet., zëvendësova: |language=hindi → |language=Hi duke përdorur AWB)
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.7)
I renditur i gjashti në një listë të dhjetë qyteteve me rritjen më të shpejtë të krijimit të vendeve të punës në Indi sipas një studimi të kryer nga Assocham Placement Pattern,<ref>{{cite web|url=http://business.rediff.com/slide-show/2010/oct/01/slide-show-1-the-fastest-job-creating-cities-in-india.htm#7|title=The 10 fastest job-creating cities in India – Rediff.com Business|publisher=Rediff|date=3 tetor 2010|accessdate=17 shkurt 2014}}</ref> Ekonomia e Lucknowt më parë ishte e bazuar te sektori terciar dhe shumica e forcës punëtore ishte e punësuar si punonjës të qeverisë. Stabilimentet industriale në shkallë të gjerë janë të pakta krahasuar me kryeqytetet e tjera federale të Indisë Veriore si [[New Delhi]]. Ekonomia është duke u rritur me kontribute nga fushat e IT-së, manifakturës dhe nga bio-teknologjia/mjeksore. Institucionet e Promovimit të Biznesit si Konfederata e Industrisë Indiane dhe Entrepreneurship Development Institute of India kanë krijuar qendrat e tyre të shërbimit në qytet.<ref>{{cite web|url = http://timesofindia.indiatimes.com/city/lucknow/CII-Young-Indians-unite-Lucknow-residents-to-empower-women/articleshow/38268762.cms|title=CII Young Indians unite Lucknow residents to empower women|date=12 korrik 2014|accessdate=27 gusht 2014|website=The Times of India|last=Singh|first=Priyanka}}</ref>
Lucknow është duke zhvilluar një zonë IT me kompani softu/arësh dhe IT-je me qendër në qytet. Tata Consultancy Services është një nga kompanitë kryesore me kampusin e saj në Gomti Nagar, që është gjithashtu stabilimenti i tillë i dytë më i madh në Uttar Pradesh. HCL Technologies nisi gjithashtu programin e saj trajnues me 150 kandidatë në prill 2016 në HCL Lucknow campus.<ref>{{cite web|url = http://www.tcs.com/news_events/press_releases/Pages/TCS-Expands-in-Lucknow.aspx|title=TCS News & Events: Press Release: Tata Consultancy Services Expands in Lucknow; New Facility Inaugurated|publisher=Tata Consultancy Services|accessdate=8 gusht 2014}}</ref> Ka shumë kompani teknologjike vendore open source.<ref>{{cite web|author=Diksha P. Gupta|url=http://www.linuxforu.com/2013/12/open-source-technology|title="We are where we are because of open source technology" – LINUX For You|publisher=Linux For U|accessdate=8 gusht 2014}}</ref> Qyteti është gjithashtu shtëpia e një numri të rëndësishëm selish në nivel kombëtar dhe të shtetit federal për kompani si Sony Corporation dhe Reliance Retail. Një hapësirë prej 40 hektarësh (100 akre) është planifikuar për zonën IT të qytetit nga qeveria e shtetit në sitin e fermave Chak Ganjaria gjatë rrugës për në Sultanpur dhe tashmë është aprovuar statusi i zonës speciale ekonomike për projektin, që pritet të krijoi mijëra vende pune në këtë shtet.<ref>{{cite web|url=http://upgov.nic.in/upinfo/uplc-itcity/IT-City-Lucknow-Schedules-Vol-III-29.10.13.pdf|title=IT City Lucknow|date=29 tetor 2013|accessdate=27 gusht 2014|publisher=UP Government}}</ref><ref>{{cite web|url =http://timesofindia.indiatimes.com/city/lucknow/Chak-Gajaria-farm-land-use-changed/articleshow/20485757.cms?referral=PM|title=Chak Gajaria farm land use changed – The Times of India|publisher=Times of India|date=8 qershor 2013|accessdate=8 gusht 2014}}</ref><ref>{{cite web|url=http://timesofindia.indiatimes.com/city/lucknow/Govt-gives-approval-to-IT-city-in-Lucknow-on-Sultanpur-Road/articleshow/12724665.cms?referral=PM|title=Govt gives approval to IT city in Lucknow on Sultanpur Road – The Times of India|publisher=Times of India|date=19 prill 2014|accessdate=8 gusht 2014}}</ref>
Qyteti ka potencial të madh në sektorin e zejtarisë dhe llogarit 60 përqind të eksporteve tërësore nga shteti.<ref name=HANDICRAFTS>{{cite web|title=OFFICE OF THE DEVELOPMENT COMMISSIONER (HANDICRAFTS)|url=http://handicrafts.nic.in/advertisements/ahvy201112.htm|publisher=MINISTRY OF TEXTILES}}</ref> Mallrat kryesore të eksportit janë prodhimet e mermerit, zejtaria, punimet artistike, stolitë, argjendaria, tekstilet, elektronika, produketet softu/ar dhe harduar, kompjuterat, veshjet, produktet e tunxhit, mëndafshi, mallrat prej lëkure, pajisjet prej qelqi dhe ato kimike. Lucknow ka promovuar partneritetin publik-privat në një mënyrë të rëndësishme në sektorë si furnizimi me elektricitet, rrugët, linjat ekspres dhe sipërmarrjet arsimore.<ref>{{cite web|title=Economy of State|url=http://www.phdcci.in/admin/userfiles/file/Research-Bureau/Uttar-Pradesh.pdf|archiveurl =httphttps://www.webcitation.org/69Wvv4DrX?url=http://www.phdcci.in/admin/userfiles/file/Research-Bureau/Uttar-Pradesh.pdf|archivedate=29 korrik 2012|publisher=U.P. Economy|access-date=24 tetor 2016|url-status=live}}</ref>
Për të promovuar industrinë tekstile në qytet, Qeveria Indiane ka alokuar 2 miliardë rupi për të krijuar një kompleks sipërmarrjesh tekstile në qytet.<ref>{{cite web|author=PTI 10 Jul 2014, 12.47PM IST|url=http://articles.economictimes.indiatimes.com/2014-07-10/news/51301061_1_textile-sector-textile-industry-export-earnings|title=Budget 2014: Rs 200 crore allocated to set up six textiles clusters – Economic Times|publisher=Economic Times|date=10 korrik 2014|accessdate=8 gusht 2014}}</ref>
 
Popullsia e Lucknow Urban Agglomeration (LUA) u rrit mbi një milion në vitin 1981 ndërsa në censusin e vitit 2001 ishte rritur në 2.24 milion. Kjo përfshinte rreth 60,000 banorë në Lucknow Cantonment dhe 2.18 milion në qytetin e Lucknowt, që përfaqësonte një rritje prej 34.53 përqindësh mbi shifrat e vitit 1991.<ref name="Lko growth">{{cite news|title=Lucknow pips Kanpur, emerges as most populous city in UP|url=http://timesofindia.indiatimes.com/city/lucknow/Lucknow-pips-Kanpur-emerges-as-most-populous-city-in-UP/articleshow/7879054.cms|accessdate=18 prill 2014|newspaper=The Times of India|date=6 prill 2011}}</ref>
Siç u raportua nga Censusi Indian i vitit 2011, qyteti i Lucknowt kishte një popullsi prej 2 815 601 banorësh, nga të cilët 1 470 133 ishin meshkuj dhe 1 345 468 femra.<ref name="Lko city census">{{cite web|title=Cities having population 1 lakh and above|url=http://www.censusindia.gov.in/2011-prov-results/paper2/data_files/India2/Table_2_PR_Cities_1Lakh_and_Above.pdf|format=PDF|accessdate=18 maj 2014}}</ref> Kjo ishte një rritje prej 25.36 përqindësh krahasuar me shifrat e vitit 2001.
Midis viteve 1991 dhe 2001 popullsia e regjistruar u rrit me 32.03 përqind, në mënyrë domethënëse më e ulët se 37.14 përqind që u regjistrua midis viteve 1981 dhe 1991.<ref name="Lko district census">{{cite web|title=Lucknow district population, Census 2011|url=http://www.census2011.co.in/census/district/528-lucknow.html|accessdate=18 prill 2014}}</ref> Të dhënat e para të parakohshme sugjeronin se kishte një dendësi popullsie prej 1815 banorë për km<sup>2</sup> në vitin 2011 krahasuar me 1443 banorë për km<sup>2</sup> në vitin 2001.<ref name="Lko district census" /> Sipërfaqja tërësore e mbuluar nga distrikti i Lucknowt është vetëm rreth 2528 km<sup>2</sup>, dendësia e popullsisë ishe shumë më e lartë se ajo e 690 banorëve për km<sup>2</sup> e regjistruar në nivel shtetëror. Popullsia e kastave të njohura të shtetit përfaqësonte 21.3 përqind të popullsisë së përgjithshme, një shifër më e lartë se mesatarja shtetërore prej 21.15 përqind.<ref name="caste population">{{cite web|title=Primary Census Abstract data|url = http://www.censusindia.gov.in/pca/SearchDetails.aspx?Id=152216|publisher=Census Of India}}</ref><ref name="SCHEDULED CASTES">{{cite web|title=DALITS/SCHEDULED CASTES – 2011|url=http://www.isidelhi.org.in/hrnews/HR_THEMATIC_ISSUES/Dalits/Dalits2009.pdf|archiveurl = httphttps://www.webcitation.org/69Wvv2gBy?url=http://www.isidelhi.org.in/hrnews/HR_THEMATIC_ISSUES/Dalits/Dalits2009.pdf|archivedate=29 korrik 2012|publisher=Human Rights Documentation|accessdate=26 dhjetor 2012|url-status=live}}</ref>
Mbi 36.37 përqind e popullsisë së përgjithshme banonte në zona rurale duke lënë rreth 63.3 përqind për popullsinë e zonës urbane.<ref>{{cite web|url=http://www.census2011.co.in/census/district/528-lucknow.html|title=Lucknow District|date= |accessdate=27 gusht 2014|website=Census 2011|publisher= |last= |first= }}</ref> Kishte megjithatë, shifra të larta krahasuar me gjithë shtetin, kur popullsia urbane përbëhet vetëm nga rreth 21% e popullsisë së përgjithshme.<ref name="city census">{{cite web|title=The initial provisional data|url=http://www.census2011.co.in/census/district/528-lucknow.html|publisher=Census 2011|accessdate=10 korrik 2011}}</ref> Raporti gjinor në qytetin e Lucknowt është 915 femra për 1000 meshkuj në vitin 2011 krahasuar me censusin e vitit 2001 prej 888 femrash për 1000 meshkuj. Raporti gjinor kombëtar në Indi është 940 femra për 1000 meshkuj sipas Census 2011 Directorate.<ref name="Lko city census" />
Citi ka një nivel alfabetizmi prej 84.72% krahasuar me 56.3% për gjithë mesataren e shtetit të Uttar Pradeshit.<ref name="Lko city census" /> Të njëjtat shifra qëndruan në 75.98% dhe 60.47% në vitin 2001. Në qytetin e Lucknowt popullsia tërësore e alfabetizuar është 2,147,564 banorë prej të cilëve 1 161 250 ishin meshkuj dhe 986 314 femra.<ref name="Lko city census" /><ref name="literacy improvement">{{cite news|title=UP improves literacy rate, child sex ratio dips: Census|url=http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-04-02/lucknow/29374065_1_female-literacy-literacy-rate-growth-rate|work=The Times of India|accessdate=2 prill 2011|date=2 prill 2011}}</ref> Megjithë faktin se punësimi i përgjithshëm në distrikt është 32.24%, është më e lartë se mesatarja shtetërore prej 23.7%, punësimi mes femrave në Lucknow është shumë i ulët në vetëm 5.6 përqind dhe tregon një rënie nga shifrat e vitit 1991 prej 5.9 përqindësh.<ref name="city literacy">{{cite news|title=Upsurge in state literacy|url=http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2001-08-21/lucknow/27248494_1_literacy-rate-basic-education-primary-schools|work=The Times of India|accessdate=21 gusht 2001|date=21 gusht 2001}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.outlookindia.com/article.aspx?284526|title=Riding His Lucknow &#124; Sharat Pradhan|publisher=Outlook India|accessdate=27 gusht 2014}}</ref>