Dallime mes rishikimeve të "Pakti i Varshavës"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
vNo edit summary
Me [[14 maj]] [[1955]], [[Shqipëria]], [[Bullgaria]], [[Çekosllovakia]], [[Republika Demokratike Gjermane|Gjermania Lindore]], [[Hungaria]], [[Polonia]], [[Rumania]] dhe [[Bashkimi Sovjetik]] nënshkruan '''Paktin e Varshavës''', me qëllim mbrojtjen reciproke të palëve nënshkruese të traktatit.
 
Pakti i Varshavës ishte një Lidhje e shteteve komuniste të Evopës, e udhëhequr nga Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike, i nënshkruar më 14 maj 1955 në Varshavë, me qëllim të miqësisë, bashkëpunimit dhe ndihmes reciproke në mes të Shqipërisë, Bullgarisë, Republikës Demokratike të Gjermanisë Polonisë, Rumanisë, Bashkimi të Republikave Socialiste Sovjetike, Republikës Socialiste të Çekosllovakisë dhe Hungarisë. Pakti i obligonte anëtarët e saj për konsultime mbi çështjet e interesit të përbashkët dhe për ndihmë të mënjëhershme ushtarake në rastë të ndonjë sulmi në Evropë mbi një apo më shumë anëtarë të paktit. Pas kalimit të afatit prej 20 viteve, afati i paktit zgjatej automatikisht për 10 viete tjera, nëse një vitë më parë nuk është bërë tërheqja e ndonjë anëtari.