Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku"

357 bytes added ,  1 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 46.255.145.31) dhe riktheu rishikimin 2093443 nga 46.255.145.31)
'''Sanxhaku''' ose '''Sanxhak''' paraqet një hapësirë gjeografike të veçantë territoriale dhe administrative, me traditë dhe subjektivitet të gjatë e të lashtë historik e kombëtar. Në aspektin ushtarak nocioni “Sanxhak” ka kuptimin e flamurit. Në Perandorinë Osmane emri sanxhak ka paraqitur territorin ushtarak me numër të caktuar të ushtrisë nën një flamur2. Sipas periudhave historike, me rregullimin administrativ në Perandorinë Osmane, ka paraqitur pjesë të territorit të vilajetit ose pashallëkut, si krahinë e Perandorisë Osmane me shtrirje tokësore të ndryshme.
'''Sanxhaku''' ose '''Sanxhak''' është njësi administrative e [[Perandoria Osmane|perandorisë Osmane]] si dhe perandorive e shteteve të tjera islamike. Sanxhaku është një nivel më i lartë se [[nahia]] dhe një më poshtë se [[vilajeti]].
 
Sanxhaku është një territor i veçantë administrativ. Në aspektin ushtarak emri "Sanxhak" do të thotë " Flamur". Gjatë sundimit otoman emri Sanxhak ka nënkuptuar territor ushtarak. Më vonë ka paraqitë territor i shkalles së dytë pas Vilajetit apo Pashallëkut.