Dallime mes rishikimeve të "Organelet e qelizës"

Mjedisi
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Mjedisi)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Çdo qelizë mbështillet nga një shtresë e jashtme që quhet [[Membrana e qelizës|membranë qelizore]]. Ajo përbëhet nga dy shtresa fosfo-lipidesh dhe është përgjegjëse për formën e qelizës. E veçantë e saj është se mes dy shtresave të lartpërmendura nuk ka lidhje kimike. Po atëherë si arrin kjo membranë të sigurojë formën e qelizës ?
 
Kjo ka të bëjë me natyrën e molekulave të fosfo-lipideve dhe me mjedisin brendaqelizor dhe ndërqelizor. [[Molekula]] e fosfo-lipideve ka një natyrë dualiste. Koka e tyre ka natyrë hidrofile, por bishti i tyre ka natyrë hidrofobe. Mjedisi brenda dhe ndërqelizor është kryesisht i përbërë nga uji, prandaj kokat drejtohen nga brenda qelizës dhe nga jashtë saj pra drej mjedisit jashtëqelizor, ndërsa bishtat drejtohen për nga brenda njëri tjetrit.
Membrana qelizore ka efekte selektuese - mbeshtjell dhe selekton . .
* Fosfolipidet
Anonymous user