Dallime mes rishikimeve të "Shqipëria nën Perandorinë Osmane"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v
{{për përmirësim}}
[[Skeda:Sanjak of Albania Map 1431.svg|parapamje|352x352px|[[Sanxhaku i Shqipërisë]], viti 1431]]
'''Shqipëria nën sundimin osman''' raki dhipi raki përfshinë [[Shqipëria|Shqipërinë]] gjatë periudhës mes viteve 1384 dhe 1912, në të cilën ajo ishte pjesërisht ose plotësisht pjesë e [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]]. Sundimi osman në Shqipëri filloi pas karikaripidhipidhi [[Beteja e Savrës|Betejës së Savrës]] në vitin 1384, kur shumica e prijësve vendas ranë vasalitetin osman. [[Osmanllinjtë|Osmanët]] ngritën garnizonet e tyre nëpër Shqipërinë jugore deri në vitin 1415 dhe themeluan një jurisdiksion zyrtar mbi shumicën e Shqipërisë deri në vitin 1431. Disa rajone shqiptare u pavarësuan mes viteve 1443 dhe 1479, si pasojë e kryengritjeve të drejtuara nga [[Skënderbeu]]. Qytetet e fundit që ranë nën sundimin osman ishin [[Shkodra]] (viti 1479) dhe [[Durrësi]] (viti 1501). Territori i sotëm i [[Shqipëria|Republikës së Shqipërisë]] mbeti pjesë e [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]] deri në vitin 1912, kur Shqipëria shpalli [[Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë|pavarësinë]].
 
== Shqipëria përballë Pushtimit Osman (1385 - 1443) ==
 
 
=== Pushtimet e para osmane në Shqipëri ===
Sulmet e ushtrive osmane për pushtimin e viseve shqiptare nisën në mesin e viteve 80 të shek. XIV. Të udhëhequra nga bejlerbeu i Rumelisë, Timurtash Pasha, në vitin 1385 ushtritë osmane, pasi morën Sofjen, u futën në Shqipëri dhe pushtuan qytetet e Shkupit, të Përlepit, të Manastirit dhe të Kosturit. Në dokumente perëndimore dhe osmane të shek. XIV-XV për qytetet e Shkupit, të Manastirit, të Kosturit, të Janinës etj., si dhe për Fushë-Dardaninë shprehimisht është shënuar se ato ishin "në Shqipëri" apo "në tokat shqiptare".
== Regjistrimi kadastral i vitit 835 h. (1431-1432) ==
 
Aparati shtetëror qendror e lokal i Perandorisë Osmane kujdesej për zbatimin e sistemit të timarit, mbi bazën e të cilit ishte ngritur e funksiononte tërë ngrehina politike, ushtarake e administrative e Perandorisë Osmane. Të ardhurat që vileshin nga tatimet e sistemit të timarit mbanin në këmbë gjithë aparatin shtetëror dhe mbulonin shpenzimet e tij. Gjithashtu ushtria e spahinjve, e zotëruesve të timareve, ishte pjesa më e rëndësishme e forcave ushtarake osmane që zbatonte sistemin e timarit, që mbante në këmbë Perandorinë Osmane dhe që, nëpërmjet luftërave pushtuese, zgjeronte kufijtë e saj.
 
Karikari
== Rrjedhimet e sistemit të timarit ==