Ndryshimi mes inspektimeve të "Kryengritja e Lumës"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Nuggln zhvendosi faqen Lufta e Lumës tek Kryengritja e Lumës)
v
{{për përmirësim}}
 
Në gjysmën e dytë të tetorit 1912, ndërsa vazhdonin operacionet pushtuese të ushtrisë serbe mbi tokat shqiptare, në Kosovë e gjetiu, në krahinën e [[Lumë]]s'''Lumës''', të [[Opojë]]s, [[Vërrini]]t, [[Gorë]]s, [[Hasi]]t, [[Dibra]]... u organizuan kuvende të shumta dhe në saje të kushtrimit të lëshuar nga mbledhja e jashtëzakonshme e komitetit ”Shpëtimi” të mbajtur në Shkup, me 14 tetor 1912, filloi mobilizimi i përgjithshëm për ta përballuar agresionin pushtues serb. Në javën e parë të nëntorit, armata e III serbe pasi pushtoi nga [[Rrafshi i Kosovës]] dhe atë të [[Dukagjini]]t, synonte pushtimin dhe [[Shqipëria Veriore]] dhe të Mesme për të dalur në brigjet e [[Detit Adriatik]].
== Mobilizimi ==
 
Qysh më 5 nëntor 1912 kur gjenerali famëkeq [[Bozhidar Jankoviq|Bozhidar Jankoviç]] hyri në [[Prizren]] me regjimentet e [[Divizioni]]t ”[[Shumadia]]-1”, nisi rigrupimin e forcave të tij, për operacionet drejt Adriatikut. Për të realizuar këtë plan ushtarak, komanda [[serb]]e, kishte krijuar dy njësi të veçanta, që morën emrin si ”njësitë e bregdetit” dhe repartet e këtyre njësive u përzgjodhën nga divizionet ”Shumadia-1” dhe “[[Drina]]-2” të dislokuara në [[Prizren]] e [[Gjakovë]].
Në gjysmën e dytë të tetorit 1912, ndërsa vazhdonin operacionet pushtuese të ushtrisë serbe mbi tokat shqiptare, në Kosovë e gjetiu, në krahinën e [[Lumë]]s, të [[Opojë]]s, [[Vërrini]]t, [[Gorë]]s, [[Hasi]]t, [[Dibra]]... u organizuan kuvende të shumta dhe në saje të kushtrimit të lëshuar nga mbledhja e jashtëzakonshme e komitetit ”Shpëtimi” të mbajtur në Shkup, me 14 tetor 1912, filloi mobilizimi i përgjithshëm për ta përballuar agresionin pushtues serb. Në javën e parë të nëntorit, armata e III serbe pasi pushtoi nga [[Rrafshi i Kosovës]] dhe atë të [[Dukagjini]]t, synonte pushtimin dhe [[Shqipëria Veriore]] dhe të Mesme për të dalur në brigjet e [[Detit Adriatik]].
 
Qysh më 5 nëntor 1912 kur gjenerali famëkeq [[Bozhidar Jankoviq|Bozhidar Jankoviç]] hyri në [[Prizren]] me regjimentet e [[Divizioni]]t ”[[Shumadia]]-1”, nisi rigrupimin e forcave të tij, për operacionet drejt Adriatikut. Për të realizuar këtë plan ushtarak, komanda [[serb]]e, kishte krijuar dy njësi të veçanta, që morën emrin si ”njësitë e bregdetit” dhe repartet e këtyre njësive u përzgjodhën nga divizionet ”Shumadia-1” dhe “[[Drina]]-2” të dislokuara në [[Prizren]] e [[Gjakovë]].
 
== Repartet [[serb]]e për nënshtrimin e [[Lumë]]s ==
 
== Repartet [[serb]]e për nënshtrimin e [[Lumë]]sLumës ==
Për të evituar çdo rrezik që mund të kërcënonte të ashtuquajturit ”njësitë e bregdetit”, që do të operonin në drejtim të [[Adriatik]]ut, nëpërmjet Luginës së [[Drini]]t ([[Lumë]]s), komanda e armatës së tretë krijoi ”repartin e Lumës”, i cili mori për detyrë të pushtonte këtë krahinë dhe krahinën e [[Hasi]]t, [[Vërrini]]t, [[Opojë]]s, [[Gorë]]s, të çarmatoste shqiptarët dhe të godiste pa mëshirë çdo rezistencë të tyre.