Dallime mes rishikimeve të "Sahura"

2.539 bytes removed ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Sahure")
 
No edit summary
{{Infobox mbretër
 
| native name = Sahuri
{{Infobox pharaoh|Name=Sahure|Horus=<center>Horus Nebkhau{{break}}''nb-ḫˁ-w''{{break}}''Horus, Lord of apparitions''</center>|Monuments=[[Pyramid of Sahure]] "The Rising of the [[Ancient Egyptian concept of the soul#Ba (soul)|Ba]] Spirit of Sahure"{{sfn|Lehner|2008|pp=142–144}}{{break}}Sun temple "The Field of [[Ra]]"{{break}}Palaces "Sahure's splendor soars up to heaven" and "The crown of Sahure appears"|Died=|Mother=[[Neferhetepes (Userkaf)|Neferhetepes II]]|Father=[[Userkaf]]|Children=Ranefer<small> ♂</small> (ascended the throne as [[Neferirkare Kakai]]), Netjerirenre<small> ♂</small> (possibly the same person as [[Shepseskare]]), Horemsaf<small> ♂</small>, Raemsaf<small> ♂</small>, Khakare<small> ♂</small> and Nebankhre<small> ♂</small>{{sfn|El Awady|2006a|pp=214–216}}{{sfn|Borchardt|1910|p=Plate (Blatt) 32, 33 & 34}}|Spouse=[[Meretnebty]]{{sfn|Dodson|Hilton|2004|pp=62–69}}|Golden=<center>Bikwy Nebw{{break}}''bḳ.wj nbw''{{break}}''The golden double falcon''{{sfn|Leprohon|2013|p=38}}{{break}}<hiero>G7*G7:S12</hiero></center>|GoldenHiero=|NebtyHiero=<hiero>V30:N28-G43</hiero>|Nebty=<center>Nebti Nebkhau{{break}}''nb.tj nb ḫˁ w''{{break}}''Two Ladies, Lord of apparitions''</center>|HorusHiero=<hiero>V30-N28-G43</hiero>|NomenHiero=<hiero>N5-D62-G43</hiero>|image_alt=Closeup of the grey speckled stone statue of a man seated wearing a nemes and false beard|Nomen=<center>Sahure{{break}}''sꜣḥ.w.rꜥ''{{break}}''He who is close to Ra''</center>|PrenomenHiero=|Prenomen=<center>Sahure{{break}}''sꜣḥ.w.rꜥ''{{break}}''He who is close to [[Ra]]''{{break}}Alternative translations:{{break}}''He whom Ra has touched''{{sfn|Allen ''et al.''|1999|p=337}}{{break}}''Ra has endowed me''{{sfn|Leprohon|2013|p=38}}{{break}}<hiero>M23:t-L2:t-<-N5-D62-G43-></hiero></center>|Successor=[[Neferirkare Kakai]]|Predecessor=[[Userkaf]]|Coregency=|Dynasty=[[Fifth dynasty of Egypt|Fifth Dynasty]]|Reign=Duration: 13 years, 5 months and 12 days, in the early 25th century BC.{{efn|group=note|name=SahureDates|Proposed dates for the reign of Sahure: 2517–2505 BC,{{sfn|Wright|Pardee|1988|p=144}} 2506–2492 BC,{{sfn|Verner|2001b|p=588}}{{sfn|Altenmüller|2001|p=598}} 2496–2483 BC,{{sfn|Walters Art Museum website|2015}}{{sfn|von Beckerath|1997|p=188}} 2491–2477 BC,{{sfn|Clayton|1994|pp=60–63}} 2487–2475 BC,{{sfn|Rice|1999|p=173}}{{sfn|Málek|2000a|pp=83–85}}{{sfn|Baker|2008|pp=343–345}}{{sfn|Sowada|2009|p=3}}{{sfn|Mark|2013|p=270}}{{sfn|Huyge|2017|p=41}}{{sfn|Bard|Fattovich|2011|p=116}} 2471–2458 BC,{{sfn|von Beckerath|1999|p=283}} 2458–2446 BC,{{sfn|MET|2015}}{{sfn|Allen ''et al.''|1999|p=xx}}{{sfn|Phillips|1997|p=426}} 2446–2433BC,{{sfn|von Beckerath|1997|p=188}} 2428–2417 BC,{{sfn|Strudwick|1985|p=3}} 2428–2416 BC.{{sfn|Hornung|2012|p=491}}}}|Caption=Head of a [[gneiss]] statue of Sahure in the gallery 103 of the New York [[Metropolitan Museum of Art]].{{sfn|MET|2015}}{{sfn|Allen ''et al.''|1999|pp=329–330}}{{sfn|Online archive|2014}}|image_size=250px|Image=King Sahure and a Nome God MET DP-1691-04.jpg|Alt=Sahura, Sahu-Re, Sephrês, Σϵϕρής|burial=[[Pyramid of Sahure]]}}'''Sahuri''' (gjithashtu '''Sahura''', që do të thotë "Ai që është afër [[Ra|Ra-së]]") ishte një [[Faraoni|faraon]] i [[Egjipti i lashtë|Egjiptit të lashtë]] dhe sundimtari i dytë i Dinastisë së Pestë (rreth 2465 – rreth 2325 para Krishtit). Ai mbretëroi për rreth 12 vjet në fillim të shekullit të 25-të para Krishtit gjatë periudhës së Mbretërisë së Vjetër. Mbretërimi i Sahurit shënon pikën e lartë politike dhe kulturore të Dinastisë së Pestë.{{Sfn|Brinkmann|2010a}} Ai ishte ndoshta djali i paraardhësit të tij [[Userkaf|Userkafit]] me Mbretëreshën Neferhetepes-II, dhe nga ana e tij u pasua nga djali i tij [[Neferirkare Kakai]].
| titulli = Sahura, Sahu-Re, Sephrês, Σϵϕρής
| figura = King Sahure and a Nome God MET DP-1691-04.jpg
| bashkëshorte =
| fëmijë = Ranefer ♂ (ascended the throne as Neferirkare Kakai), Netjerirenre ♂ (possibly the same person as Shepseskare), Horemsaf ♂, Raemsaf ♂, Khakare ♂ and Nebankhre ♂
| shtëpia =
| babai = [[Userkafi]]
| nëna = [[Neferhetepes II]]
| data_lindjes =
| data_vdekjes =
| vendi_vdekjes =
| vendi_varrimit = [[Piramida e Sahurit]]
}}
'''Sahuri''' (gjithashtu '''Sahura''', që do të thotë "Ai që është afër [[Ra|Ra-së]]") ishte një [[Faraoni|faraon]] i [[Egjipti i lashtë|Egjiptit të lashtë]] dhe sundimtari i dytë i Dinastisë së Pestë (rreth 2465 – rreth 2325 para Krishtit). Ai mbretëroi për rreth 12 vjet në fillim të shekullit të 25-të para Krishtit gjatë periudhës së Mbretërisë së Vjetër. Mbretërimi i Sahurit shënon pikën e lartë politike dhe kulturore të Dinastisë së Pestë.{{Sfn|Brinkmann|2010a}} Ai ishte ndoshta djali i paraardhësit të tij [[Userkaf|Userkafit]] me Mbretëreshën Neferhetepes-II, dhe nga ana e tij u pasua nga djali i tij [[Neferirkare Kakai]].
 
Gjatë sundimit të Sahurit, Egjipti kishte marrëdhënie të rëndësishme tregtare me bregdetin [[Levanti|Levant]]. Sahuri nisi disa ekspedita detare në [[Libani|Libanin]] e sotëm për të blerë pemë kedri, skllevër dhe sende ekzotike. Mbretërimi i tij mund të ketë dëshmuar lulëzimin e flotës detare egjiptiane, e cila përfshinte një flotë të deteve të hapura, si dhe anije garash të specializuara. Duke u mbështetur në këtë, Sahure urdhëroi ekspeditën më të hershme të vërtetuar në tokën e Punt, e cila solli përsëri sasi të mëdha mirre, malakiti dhe elektrumi. Sahuri tregohet duke festuar suksesin e kësaj sipërmarrjeje në një lehtësim nga tempulli i tij mortor i cili e tregon atë duke kujdesur një pemë mirre në kopshtin e pallatit të tij me emrin "shkëlqimi i Sahure ngrihet deri në qiell". Ky reliev është i vetmi në artin egjiptian që përshkruan një mbret kopshtarie. Sahure dërgoi ekspedita të mëtejshme në minierat e bruzës dhe [[Bakri|bakrit]] në [[Gadishulli Sinai|Sinai]]. Ai gjithashtu urdhëroi fushata ushtarake kundër kryepriftërve [[Libia|libianë]] në Shkretëtirën Perëndimore, duke sjellë përsëri bagëtinë në Egjipt.