Dallime mes rishikimeve të "Biodiversiteti në Kosovë"

v
v (→‎Referime: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
 
== Flora ==
Flora e pyjeve kosovare është e përfaqësuar nga 139 rende të klasifikuara në 63 familje, 35 gjini dhe 20 lloje.<ref>{{cite web|title=Qenan Maxhuni: Biodiversiteti i Kosoves|url=http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Biodiversiteti_i_Kosoves.pdf|publisher=AKMM/IKMN|accessdate=23 shkurt 2013|pages=2}}</ref> Ajo ka një rëndësi për të gjithë rajonin e Ballkanit – edhe pse Kosova përfaqëson vetëm 2.3% të të gjithë sipërfaqes së [[Gadishulli Ballkanik|Ballkanit]], në kushtet e vegjetacionit ajo paraqet 25% të florës së Ballkanit dhe rreth 18% të florës Evropiane.<ref>{{cite web|title=Qenan Maxhuni: Biodiversiteti i Kosoves|url=http://www.ammk-rks.net/repository/docs/Biodiversiteti_i_Kosoves.pdf|publisher=AKMM/IKMN|accessdate=23 shkurt 2013|pages=8}}</ref> për Shkak të klimës mesdhetare, disa bimë karakteristike për rajonet submediterane janë gjetur edhe në pyjet e Kosovës, duke përfshirë terebinthin ''(Pistacia terebinthus)'', asparagusinshpargun e egër ''(Asparagus acutifolius)'', aromatiku i virgjër ''(Clematis flammula)'' si dhe ''Convolvulus althaeoides)''.<ref>{{cite book|title=Kosova : vështrim monografik|last=Kraja|first=Rexhep Ismajli, Mehmet|publisher=Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës|isbn=9789951413961|location=Prishtinë}}</ref>
 
Lule të tjera të përbashkëta për pyjet e Kosovës të cilat nuk janë ekskluzive të klimës mesdhetare përfshijnë:<ref>{{cite book|title=Kosova : vështrim monografik|last=Kraja|first=Rexhep Ismajli, Mehmet|publisher=Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës|isbn=9789951413961|location=Prishtinë}}</ref>