Dallime mes rishikimeve të "Caraci"

445 bytes added ,  1 vit më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (added Category:Bimë using HotCat)
vNo edit summary
{{Bimë
'''Caraci (Australis Celtis)'''
|Emri = Carac
|Pamje = Illustration Celtis australis0.jpg
|Përshkrimi i pamjes = Celtis australis
|Mbretëria = Bimë
|Nënmbretëria                   = Tracheobionta
|Mbindarja =
|Ndarja = [[Magnoliophyta]]
|Nënndarja =
|Mbiklasa =
|Klasa                                    = [[Magnoliopsida]]
|Nënklasa = Hamamelidae
|Mbirendi =
|Rendi = [[Urticales]]
|Nënrendi =
|Mbifamilja =
|Familja                                = [[Ulmaceae]]
|Nënfamilja =
|Fisi =
|Nënfisi =
|Gjinia = [[Celtis]]
|Nëngjinia =
|Lloji = [[Celtis australis]]
|Nënlloji =
}}
 
'''Caraci (Celtis australis)''' është një pemë mesdhetare, që në Republikën e Shqipërisë rritet në lartësitë 50-1000m mbi nivelin e detit.  
'''Klasifikimi Cronquist'''
 
Domeni                               Eukaryota
 
Mbretëria                          Plantae
 
Nënmbretëria                   Tracheobionta
 
Filiumi                                 Magnoliophyta
 
Klasa                                    Magnoliopsida
 
Rendi                                   Urticales
 
Familja                                Ulmaceae
 
Gjinia                                   Celtis
 
Lloji                                      Celtis australis
 
'''Klasifikimi APG'''
 
Rendi                                   Rosalesi
 
Familja                                Cannabaceae
 
'''Emërtimi binom'''              Australis Celtis
 
Caraci  
 
'''Sinonime'''
'''Përhapja dhe habitati'''
 
Caraci është i pranishëm në Europën Jugore, Azinë Perëndimore dhe Afrikën veriore. Në Shqipëri, si rezultat i zhvillimit urban dhe, kryesisht të moskujdesjes, numëri i caraceve është zvogluar shumë e rrezikon zhdukjen. Tirana njihej si qyteti i caracave, por tashmë individët e fundit të mbetur në qytet, gjenden në shtëpi të vjetra me oborr, dhe rrezikohet të priten si pasojë e prishjes së shtëpive të vjetra e ndërtimit të pallateve.
 
Ai rritet në pyje gjetherënës, madje edhe në gurishte dhe vende të thatë, me tokë gëlqerore. Caraci mund të shoqërohet me lehtësi me elmin, shkozën,lajthinë, lisin dhe panjën.