Dallime mes rishikimeve të "Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës"

Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.7
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.7)
'''Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës - BNRN''' ({{lang-en|International Union for Conservation of Nature - '''IUCN'''}}) zyrtarisht ''Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës dhe Burimeve Natyrore''<ref>{{cite web |title=About |publisher=IUCN |quote=The organisation changed its name to the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources in 1956 with the acronym IUCN (or UICN in French and Spanish). This remains our full legal name to this day. |url=https://www.iucn.org/about|language=en}}</ref> është një organizatë ndërkombëtare që punon në fushën e ruajtjes së natyrës dhe përdorimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore. Ai është i përfshirë në grumbullimin e të dhënave dhe analizat, hulumtimet, projektet në terren, avokimin dhe arsimin. Misioni i BNRN është të "ndikojë, inkurajojë dhe ndihmojë shoqëritë në mbarë botën për të ruajtur natyrën dhe për të siguruar që çdo përdorim i burimeve natyrore të jetë i barabartë dhe ekologjikisht i qëndrueshëm".<ref name=About >{{cite web |url=http://www.iucn.org/about |title=About IUCN|publisher=IUCN |accessdate=17 November 2014|language=en}}</ref>
 
Gjatë dekadave të fundit, BNRN ka zgjeruar fokusin e saj përtej ekologjisë së ruajtjes dhe tani përfshin çështje që lidhen me zhvillimin e qëndrueshëm në projektet e tij. Ndryshe nga shumë organizata të tjera ndërkombëtare mjedisore, BNRN nuk synon të mobilizojë publikun në mbështetje të ruajtjes së natyrës. Ajo përpiqet të ndikojë në veprimet e qeverive, të biznesit dhe palëve të tjera të interesit, duke siguruar informacion dhe këshilla dhe duke ndërtuar partneritete. Organizata është më e njohur për publikun e gjerë për hartimin dhe botimin e [[IUCN|Listës së Kuqe të BNRN të Specieve të Kërcënuara]], që vlerëson statusin e ruajtjes së specieve në mbarë botën.<ref name="wrm.org.uy">{{cite web|title=Kenya: The Maasai Stand up to IUCN Displacement Attempts from their Forest|url=http://www.wrm.org.uy/oldsite/bulletin/84/Kenya.html|website=World Rainforest Movement|accessdate=2 December 2014|language=en|archive-date=27 shtator 2017|archive-url=https://web.archive.org/web/20170927003333/http://www.wrm.org.uy/oldsite/bulletin/84/Kenya.html|url-status=dead}}</ref> <ref>{{cite web |last=Block |first=Ben |title=Environmentalists Spar Over Corporate Ties |type=updated version |url=http://www.worldwatch.org/node/5934 |website=Worldwatch Institute. worldwatch.org |accessdate=26 March 2018 |language=en |archive-date=16 shtator 2018 |archive-url=https://web.archive.org/web/20180916164052/http://www.worldwatch.org/node/5934 |url-status=dead }}</ref>
 
BNRN u krijua në vitin 1948. Më parë u quajt Bashkimi Ndërkombëtar për Mbrojtjen e Natyrës (1948-1956) dhe Mbrojtja e Natyrës Ndërkombëtare (1990-2008).<ref name=About />