Dallime mes rishikimeve të "Islamofobia"

146 bytes added ,  1 vit më parë
v
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
'''Islamofobia''' është frika, urrejtja ose paragjykimi ndaj fesë [[Islami|islame]] ose [[Myslimanët|myslimanëve]] në përgjithësi,<ref>{{Cite web|url=https://www.lexico.com/definition/islamophobia|title=Islamophobia|website=lexico.com|language=en}}</ref><ref>{{Cite web|url=https://www.dictionary.com/browse/islamophobia|title=Islamophobia|website=dictionary.com|language=en}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/islamophobia|title=Islamophobia|website=collinsdictionary|language=en}}</ref> veçanërisht kur shihet si një forcë gjeopolitike ose burim [[Terrorizmi|terrorizmitterrorizmi]]t.<ref name="egorova">See Egorova; Tudor (2003) pp. 2–3, which cites the conclusions of Marquina and Rebolledo in: "A. Marquina, V. G. Rebolledo, 'The Dialogue between the European Union and the Islamic World' in Interreligious Dialogues: Christians, Jews, Muslims, Annals of the European Academy of Sciences and Arts, v. 24, no. 10, Austria, 2000, pp. 166–68. "</ref><ref name="Pew3">{{cite report|url=http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Pew-Research-Center-EU-Refugees-and-National-Identity-Report-FINAL-July-11-2016.pdf|title=Europeans Fear Wave of Refugees Will Mean More Terrorism, Fewer Jobs|last1=Wike|first1=Richard|last2=Stokes|first2=Bruce|last3=Simmons|first3=Katie|date=July 2016|publisher=Pew Research Center|page=4|access-date=27 November 2016|url-status=dead|archive-url=https://web.archive.org/web/20161127220309/http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Pew-Research-Center-EU-Refugees-and-National-Identity-Report-FINAL-July-11-2016.pdf|archive-date=27 November 2016|language=en}}</ref>
 
Kuptimi i termit vazhdon të debatohet dhe disa e çmojnë atë si problematik. Disa studiues e konsiderojnë Islamofobinë si një formë të ksenofobisë ose [[Racizmi|racizmit]], megjithëse legjitimiteti i këtij përkufizimi është i diskutueshëm. Disa studiues e shohin Islamofobinë dhe racizmin si fenomene pjesërisht të mbivendosura, ndërsa të tjerët e kontestojnë marrëdhënien, kryesisht me arsyetimin se feja nuk është racë. Shkaqet dhe karakteristikat e Islamofobisë janë gjithashtu tema të debatit. Disa komentatorë kanë paraqitur një rritje të islamofobisë që rezulton nga [[sulmet e 11 shtatorit]], ngritja e [[Daeshi|Shtetit Islamik të Irakut dhe Levantit]] dhe sulmeve të tjera [[Islami dhe terrorizmi|terroriste]] në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara nga [[Fondamentalizmi islam|ekstremistët islamikë]]. Disa e kanë shoqëruar atë me praninë e shtuar të myslimanëve në Shtetet e Bashkuara dhe [[Feja islame në Evropë|në Bashkimin Evropian]], ndërsa të tjerët e shohin atë si një përgjigje ndaj shfaqjes së një identiteti global mysliman.
'''Islamofobia''' është frika, urrejtja ose paragjykimi ndaj fesë [[Islami|islame]] ose [[Myslimanët|myslimanëve]] në përgjithësi,<ref>{{Cite web|url=https://www.lexico.com/definition/islamophobia|title=Islamophobia|website=lexico.com|language=en}}</ref><ref>{{Cite web|url=https://www.dictionary.com/browse/islamophobia|title=Islamophobia|website=dictionary.com|language=en}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/islamophobia|title=Islamophobia|website=collinsdictionary|language=en}}</ref> veçanërisht kur shihet si një forcë gjeopolitike ose burim [[Terrorizmi|terrorizmit]].<ref name="egorova">See Egorova; Tudor (2003) pp. 2–3, which cites the conclusions of Marquina and Rebolledo in: "A. Marquina, V. G. Rebolledo, 'The Dialogue between the European Union and the Islamic World' in Interreligious Dialogues: Christians, Jews, Muslims, Annals of the European Academy of Sciences and Arts, v. 24, no. 10, Austria, 2000, pp. 166–68. "</ref><ref name="Pew3">{{cite report|url=http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Pew-Research-Center-EU-Refugees-and-National-Identity-Report-FINAL-July-11-2016.pdf|title=Europeans Fear Wave of Refugees Will Mean More Terrorism, Fewer Jobs|last1=Wike|first1=Richard|last2=Stokes|first2=Bruce|last3=Simmons|first3=Katie|date=July 2016|publisher=Pew Research Center|page=4|access-date=27 November 2016|url-status=dead|archive-url=https://web.archive.org/web/20161127220309/http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Pew-Research-Center-EU-Refugees-and-National-Identity-Report-FINAL-July-11-2016.pdf|archive-date=27 November 2016|language=en}}</ref>
 
Kuptimi i termit vazhdon të debatohet dhe disa e çmojnë atë si problematik. Disa studiues e konsiderojnë Islamofobinë si një formë të ksenofobisë ose [[Racizmi|racizmit]], megjithëse legjitimiteti i këtij përkufizimi është i diskutueshëm. Disa studiues e shohin Islamofobinë dhe racizmin si fenomene pjesërisht të mbivendosura, ndërsa të tjerët e kontestojnë marrëdhënien, kryesisht me arsyetimin se feja nuk është racë. Shkaqet dhe karakteristikat e Islamofobisë janë gjithashtu tema të debatit. Disa komentatorë kanë paraqitur një rritje të islamofobisë që rezulton nga [[sulmet e 11 shtatorit]], ngritja e [[Daeshi|Shtetit Islamik të Irakut dhe Levantit]] dhe sulmeve të tjera terroriste në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara nga ekstremistët islamikë. Disa e kanë shoqëruar atë me praninë e shtuar të myslimanëve në Shtetet e Bashkuara dhe [[Feja islame në Evropë|në Bashkimin Evropian]], ndërsa të tjerët e shohin atë si një përgjigje ndaj shfaqjes së një identiteti global mysliman.
 
Në mesin e shqiptarëve islamofobia ka të krahasuar me vende të tjera që kanë shumicë myslimane, e që rrënjët i ka në vetë-orientalizimin e elitës politike në shekullin 19.<ref>{{Cite web|url=https://observer.al/marredheniet-e-orientalizmit-dhe-islamofobise-ne-shqiperi/|title=Marrëdhëniet e Orientalizmit dhe islamofobisë në Shqipëri|author=[[Enis Sulstarova]]|date=14 maj 2019|website=observer.al|language=sq}}</ref> Në ligjërimin publik shqiptar ky fenomen ka nisur me rënien e diktaturës komuniste dhe me përpjekjen rindërtuese të identitetit të ri shqiptar post-komunist.<ref name=":0">{{Cite web|url=https://erasmusi.org/2019/06/23/islamofobia-ne-ligjerimin-publik-shqiptar/|title=Islamofobia në ligjërimin publik shqiptar|author=Rezart Beka|date=23 qershor 2019|website=erasmusi.org|language=sq}}</ref>
 
=== Në Kosovë ===
 
== Shih edhe ==
* [[Përndjekja e myslimanëve]]
* [[Gjenocidi në Hoxhali]]
* [[Gjenocidi i Srebrenicës]]
 
== Referime ==
''';Citimet'''{{Reflist|2}}
{{Reflist|2}}
 
[[Kategoria:Racizëm]]
[[Kategoria:Islamofobi]]
176

edits