Dallime mes rishikimeve të "Delfinët oqeanikë"

Adding 1 book for Wikipedia:Vërtetueshmëria (20210127)) #IABot (v2.0.8) (GreenC bot
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
(Adding 1 book for Wikipedia:Vërtetueshmëria (20210127)) #IABot (v2.0.8) (GreenC bot)
Delfinët oqeanikë kanë madhësi nga 1.7 m të gjatë dhe 50 kg, si tek [[delfini i Mauit]] deri në 9.4 m dhe 10 tonë, si tek [[balena vrasëse]], delfini më i madh i njohur. Disa lloje shfaqin [[Dimorfizmi gjinor|dimorfizëm gjinor]], ku femrat janë më të mëdha se meshkujt. Kanë trup aerodinamik dhe dy gjymtyrë të modifikuara në pendë notimi. Edhe pse jo aq fleksibël sa [[Foka|fokat]], disa delfinët mund të udhëtojnë deri në 55.5 km/h. Shumica e delfinëve kryesisht udhqehen me peshq, gjithashtu me një numër më të vogël të kallamarëve dhe krustaceve të vegjël, por disa lloje janë të specializuar në ushqyerjen me kallamarë, ose sinë rastin e [[Balena vrasëse|balenës vrasëse]], e cila ushqehet edhe me gjitarët detarë dhe [[Zogjtë|zogjë]]. Të gjithë delfinët janë mishngrënës. Ata zakonisht kanë nga 100 deri në 200 [[Dhëmbi|dhëmbë]], megjithëse disa lloje kanë në mënyrë të konsiderueshme më pak.
 
Delfinët oqeanikë notojë me grupe të mëdha, që mund të numërojnë ehe një mijë individë tek disa lloje. Disa grupe kanë strukturë më të dobët shoqërore, ku individët shpesh vijnë dhe ikin, por disa gurpe janë më të përhershme, të sunduara nga një mashkull dhe një harem me femra.<ref name="EoM">{{cite book|title=The Encyclopedia of Mammals|url=https://archive.org/details/encyclopediaofma00mals_0|publisher=Facts on File|year=1984|isbn=0-87196-871-1|location=New York|pages=180–185[https://archive.org/details/encyclopediaofma00mals_0/page/180 180]–185|editor=Macdonald, D.|author=Evans, Peter G.H.}}</ref> Delfinët komunikojnë me anë të zërit, duke prodhuar fishkëllima me frekuencë të ulët, por edhe duke prodhuar kërcitje brezgjëra me frekuencë të lartë nga 80-220 [[Herci|kHz]], që kryesisht e përdorin për ekolokacion. Ngjizja zgjat nga 10 deri në 18 muaj, dhe rezulton me lindjen e një të vogli të vetëm.Disa lloje janë përshtatur mirë zhytjes në thellësi të mëdha. Ata kanë një shtresë yndyre, ose dhjami, nën lëkurë për t'i mbajtur ngrohtë në ujra të ftohtë.
 
== Taksonomia ==