Dallime mes rishikimeve të "Islamofobia"

1.485 bytes added ,  1 vit më parë
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
Më 1992 u shpreh publikisht "Shqiptarët janë ndër ato popuj që kanë vuajtur njëlloj si prej Komunizmit ashtu edhe prej Islamit." Deklaratë kjo që shkaktoi pakënaqësi dhe si pasojë çoi drejt protestave të zëshme nga [[Shqiptarët në Shtetet e Bashkuara|diaspora shqiptare]] në [[Nju Jork|New York]].<ref>{{cite web|last1=Ke|first1=Jing|title=The four others in I. Kadare's works: a study of the Albanian national identity|date=October 2013|publisher=Electronic Theses and Dissertations|url=https://ir.library.louisville.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1729&context=etd|ref=harv|page=36|language=en|authorlink=Ke Jing (albanologe)}}</ref> Duke iu bashkuar disa intelektualëve katolikë, ai argumentonte se për të fituar një hapje drejt [[Evropa Perëndimore|Evropës]], duhej lënë Islami nga popullsia me prejardhje myslimane, e madje edhe të konvertoheshin në të krishterë.<ref name=":Clayer">{{cite book|title=Muslim Identity and the Balkan State|chapter=Islam, state and society in post-Communist Albania|author=Nathalie Clayer|editor=Hugh Poulton|date=1997|publisher=C. Hurst & Co. Publishers|page=133|chapter-url=https://books.google.com/books?id=lQqHjwW6XzcC&pg=PA32|isbn=9781850652762|language=en}}</ref><ref name=":0" />
 
NdonëseKleriku i parë klerik i vrarë nga çetat komuniste qe [[Hoxhë|hoxha]] i [[Sauk|Saukut]], [[Selim Brahja]],<ref>{{Cite web|url=http://www.rd.al/2016/11/nata-e-shen-bartolomeut-ne-tirane/|title=Nata e Shën Bartolomeut në Tiranë|date=11 nëntor 2016|accessdate=18 nëntor 2020|website=rd.al|last=Butka|first=Uran|authorlink=Uran Butka|language=sq}}</ref> si dhe pushkatimi i 67 [[Balli Kombëtar|ballistëve]] në [[Lushnja|Lushnje]] pati kriter [[Synetia|rrethprerjen]],<ref>{{Cite web|url=https://gazetamapo.al/mehmeti-e-dushani-i-zhveshen-ballistet-para-se-ti-pushkatonin/|title=Agim Musta: Mehmeti e Dushani i zhveshën ballistët para se t'i pushkatonin|website=gazetamapo.al|language=sq|interviewer=Valentina Madani|date=30 tetor 2016}}</ref> e ndër 2169 objektet e kultit që shkatërroi diktatura komuniste, prej të cilave 530 ishin teqe, tyrbe, mekame dhe dergjahe që i përkisnin tarikatit bektashi. 740 xhami u shkatërruan, disa prej të cilave qenë me rëndësi dhe vlerë arkitekturore të tilla si [[Xhamia e Kubeliesë|Xhamia Kubelie]] në [[Kavaja|Kavajë]], [[Xhamia e Abdurrahman Pashës]] në [[Peqini|Peqin]] dhe [[Xhamitë e prishura në Elbasan|dy xhamitë]] në [[Elbasani|Elbasan]] që ishin të shekullit të 17.<ref name="Nurja204205">{{harvnb|Nurja|2012|pp=204–205}}.</ref> Ndër 1,127 ndërtesat islame që ekzistonin para komunizmit, vetëm 50 xhami ngelën, edhe këto në gjendje të rënduar.<ref name="Ramet220">{{harvnb|Ramet|1998|p=220}}. "Of the 1,127 mosques in Albania before the communist takeover, only fifty survived that era, most of them dilapidated. As of 1991, only two mosques in Tiranë were fit for use by worshipers."</ref> Ndërsa për intelektualë katolikë si [[Zef Pllumi]] komunizmi shqiptar ishte një “fundamentalizëm islamik i veshur me maskën e komunizmit”, ndërsa për [[Ardian Ndreca|Ardian Ndrecën]] komunizmi shqiptar kishte origjinë islamike dhe kjo tregohet nga armiqësia e veçantë e komunistëve ndaj Kishës katolike.<ref name=":0" />
 
=== Në Kosovë ===
 
== Referime ==
{{refbegin|2}}
 
* {{Cite book|title=Kush dhe çfarë fshihet pas trillimit "Komunizmi islamik"?|author=[[Abdi Baleta]]|publisher=Logos|year=2002|isbn=9789951417013|language=sq|last=Baleta|first=Abdi|authorlink=Abdi Baleta}}
*{{cite book|last=Nurja|first=Ermal|chapter=The rise and destruction of Ottoman Architecture in Albania: A brief history focused on the mosques|pages=191–207|editor1-last=Furat|editor1-first=Ayşe Zişan|editor2-last=Er|editor2-first=Hamit|title=Balkans and Islam Encounter, Transformation, Discontinuity, Continuity|year=2012|location=Cambridge|publisher=Cambridge Scholars Publishing|isbn=9781443842839|chapter-url=https://books.google.com/books?id=-qQwBwAAQBAJ&q=Albania+mosque+communists&pg=PA205|language=en}}
;Citimet
{{Reflist|2}}