Dallime mes rishikimeve të "Shpikja"

112 bytes added ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
===Shpikje humaniste===
Shpikjet humaniste përfshijnë kulturën në tërësinë e saj dhe janë po aq transformuese dhe të rëndësishme si çdo në shkencë, megjithëse njerëzit kanë tendencë t'i marrin ato si të mira. Në fushën e gjuhësisë, për shembull, shumë alfabete kanë qenë shpikje, siç janë të gjitha [[Neologjizma|neologjizmat]] ([[William Shakespeare]] shpiku rreth 1.700 fjalë). Shpikjet letrare përfshijnë epikën, [[Tragjedia|tragjedinë]], komedinë, [[Romani|romanin]], [[Soneti|sonetin]], [[Rilindja|Rilindjen]], neoklasicizmin, [[Romantizmi|Romantizmin]], [[Simbolizmi|Simbolizmin]], Estetizmin, [[Realizmi socialist|Realizmin socialist]], [[Surrealizmi|Surealizmin]], [[Postmodernizmi|postmodernizmin]] dhe (sipas Frojdit) [[Piskoanaliza|psikoanalizën]]. Ndër shpikjet e artistëve dhe muzikantëve janë pikturimi me vaj, shtypja, [[Fotografia|fotografia]], [[Filmi|kinemaja]], tonaliteti muzikor, atoniteti, [[Jazz|jazz]], [[Rock|rock]], [[Opera|opera]] dhe orkestra simfonike. Filozofët kanë shpikur logjikë (disa herë), [[Dialektika|dialektikë]], idealizëm, materializëm, [[Utopia|utopi]], [[Anarkizmi|anarkizëm]], [[Semiotika|semiotikë]], [[Fenomenologjia (filozofi)|fenomenologji]], [[Biheviorizmi|biheviorizëm]], [[Pozitivizmi|pozitivizëm]], [[Pragmatizmi|pragmatizëm]] dhe [[Dekonstruksioni|dekonstruksion]]. Disa prej këtyre disiplinave, zhanreve dhe tendencave mund të duket se kanë ekzistuar përjetësisht ose kanë dalë spontanisht vetë, por shumica prej tyre kanë pasur shpikës.<ref>{{Cite journal |last=Epstein |first=Mikhail |date=2016-12-20 |title=INVENTIVE THINKING IN THE HUMANITIES |journal=Common Knowledge |language=en |volume=23 |issue=1 |pages=1–18 |doi=10.1215/0961754x-3692079 |issn=0961-754X}}</ref>
 
== Shih edhe ==
* [[Shkenca]]
* [[Teknologjia]]
* [[Metodologjia]]
* [[Epistemologjia]]
* [[Metoda shkencore]]
 
== Burimi i të dhënave ==
Anonymous user