Ndryshimi mes inspektimeve të "Stançiqi"

20 bytes added ,  2 muaj më parë
v
Etiketa: përpunim burimi 2017
Etiketa: përpunim burimi 2017
 
== Gjeografia ==
== Historia ==
=== Toponimet ===
StançiçiStançiqi fshat i komunës së Gjilanit meriton të vihet në spikamë. Është toikonim që për rrënjë ka fjalën ''stan ''dhe prapashtesat -(ç)iq.<ref>B.Kryeziu, fq. 528 AKTET, Vol. III, Nr 4</ref> Ai shtrihet në lindje të [[Morava e Binçës|Moravë]]s, nja 9 kilometra larg Gjilanit, i banuar me popullatë etnike shqiptare. Fjala ''stan'', që sipas disave ka prejardhje sllave, shënon objekte për kafshë, që ndërtohen kryesisht jashtë fshati. Serbet të shumtën i quajnë trla, kurse shqiptarët stane. Për këtë rrënjë fjale ka edhe dijetarë të tjerë që mendojnë ndryshe. Filologu serb [[Milivoj Pavloviç]], duke bërë fjalë për vendbanimet [[Stanaj|Stan]], Stance dhe Katun (fjalë Trako-Rumune) në Serbi jugore, thotë se janë emërtime të vjetra dhe i merr për ilire (Pavlović, 1968: 319). Ngjashëm me këtë shprehet historiani dhe gjuhëtari habsburg Konstandin Jireçek, i cili thotë se këto fjalë të fushës blegtorale të ruajtura deri sot janë fjalë të protoshqipes ([[Ilirët|ilir]]o-[[Shqiperia etnike|shqipe]]s) (Jireček, 1922: 195).
Arat te Stani, Arat e rrafshit, Tupani (ka të bëjë me pyellin), Arat e boshnjakut etj.