Dallime mes rishikimeve të "Arsimi parashkollor"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
[[File:Bundesarchiv Bild 183-37156-0001, Beenz, Erntekindergartengruppe.jpg|thumb|Një [[Kopshti i fëmijëve|kopsht fëmijësh]] në [[Gjermania|Gjermani]] në vitin 1956.]]
'''Arsimi parashkollor''' përfshin arsimimin dhe edukimin e fëmijëve të moshës parashkollore, ose periudhën prej moshës 6 (gjashtë) muaj e deri sa ata të fillojnë shkollën fillore ose ndryshe, përfshin fëmijët ndërmjet moshës 2½ deri 6 vjet, e që paraqet periudhën para fillimit të [[Arsimi i detyrueshëm|arsimit të detyrueshëm]] në [[Shkolla fillore|shkollë fillore]].
 
== Hyrje ==
Arsimi parashkollor mund të jetë privat ose qeveritar dhe zakonisht përfshinë kujdesin tërëditor, parashkollor, dhe/ose çerdhe (kindergarten).<ref>[https://tiranapost.al/ligji-per-arsimin-parashkollor-kriteret-e-mesuesve-dhe-roli-bashkise/ Ligji për arsimin parashkollor]</ref>
 
Arsimi parashkollor mund të jetë privat ose qeveritar dhe zakonisht përfshinë kujdesin tërëditor, parashkollor, dhe/ose çerdhe (kindergarten).<ref>[https://tiranapost.al/ligji-per-arsimin-parashkollor-kriteret-e-mesuesve-dhe-roli-bashkise/ Ligji për arsimin parashkollor]</ref> Terminologjia ndryshon sipas vendit. Në disa vende evropiane termi "[[kopshti i fëmijëve]]" ose "kindergarten"  i referohet arsimit formal të fëmijëve të klasifikuar sipas ''ISCED niveli 0'' - me një ose disa vite të tilla arsimit të detyrueshëm para se fëmijët të fillojnë shkollën fillore, sipas ''ISCED niveli 1''.<ref>{{Cite web |url=https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/2/24/Compulsory_Education_in_Europe_2016_2017.pdf |title=Kopje e arkivuar |access-date=23 shtator 2017 |archive-date=9 tetor 2016 |archive-url=https://web.archive.org/web/20161009145616/https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/2/24/Compulsory_Education_in_Europe_2016_2017.pdf |url-status=dead }}</ref>
 
== Historiku ==
 
[[Samuel Wilderspin|Samuel Wilderspin]] hapi shkollën e tij të parë të foshnjave në Londër në vitin 1819, <ref>{{Cite book|url=https://archive.org/details/onimportanceedu00wildgoog|page=[https://archive.org/details/onimportanceedu00wildgoog/page/n237 3]|title=The Importance of Educating the Infant Poor|publisher=W. Simpkin & R. Marshall, Goyder, printer|year=1823|first=Samuel|last=Wilderspin|location=London|language=en}}</ref> dhe vazhdoi të themelojë edhe qindra institucione të tjera. Ai publikoi shumë shkrime mbi këtë temë dhe veprimtaria e tij u bë model për shkollat e foshnjave në të gjithë Britaninë e Madhe. Loja ishte një pjesë e rëndësishme e sistemit të edukimit sipas Wilderspin. Ai konsiderohet si mësuesi i parë që përdori [[ Shesh lojërash|sheshin e lojërave]] në [[Mësimdhënia|procesin mësimor]]. Në vitin 1823, Wilderspin botoi veprën me titull ''Mbi Rëndësinë e Edukimit të Fëmijëve të Varfër - On the Importance of Educating the Infant Poor'', bazuar në shkollë. Ai filloi të punojë për Shoqërinë e Shkollave të Foshnjave vitin pasues, duke informuar të tjerët për pikëpamjet e tij. Ai gjithashtu shkroi edhe veprën me titull "''Sistemi i Foshnjoreve - The Infant System''", në të cilet flet për zhvillimin e fuqive fizike, intelektuale dhe morale për të gjithë fëmijët nga një deri në shtatë vjeç".
 
 
Më 27 maj të vitit 1828 kontesha hungareze [[Theresa Brunszvik]] (1775–1861), e cila kishte njohur personalisht pedagogun zviceran [[Johann Heinrich Pestalozzi]], dhe ishte nën ndikikin e pikëpamjeve të tij, në qytetin Buda hapi një institucion parashkollor të njohur si 'Angyalkert' (Hungarisht: Kopshti i engjëjve). Ky ishte i pari nga njëmbëdhjetë qendra të kujdesit që ajo themeloi për fëmijë të vegjël. <ref>Public Preschool Education in Hungary: A Historical Survey, 1980</ref> Në vitin 1836 ajo ngriti një institut për themelimin e qendrave parashkollore. Idetë e saj u pëlqyen në mesin e fisnikërisë dhe klasës së mesme hungareze gjë që edhe u kopjuan në të gjithë mbretërinë hungareze.
* Shkollat e lojës,
* Gadimore, etj.
 
Arsimi parashkollor mund të jetë privat ose qeveritar dhe zakonisht përfshinë kujdesin tërëditor, parashkollor, dhe/ose çerdhe (kindergarten).<ref>[https://tiranapost.al/ligji-per-arsimin-parashkollor-kriteret-e-mesuesve-dhe-roli-bashkise/ Ligji për arsimin parashkollor]</ref> Terminologjia ndryshon sipas vendit. Në disa vende evropiane termi "[[kopshti i fëmijëve]]" ose "kindergarten"  i referohet arsimit formal të fëmijëve të klasifikuar sipas ''ISCED niveli 0'' - me një ose disa vite të tilla arsimit të detyrueshëm para se fëmijët të fillojnë shkollën fillore, sipas ''ISCED niveli 1''.<ref>{{Cite web |url=https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/2/24/Compulsory_Education_in_Europe_2016_2017.pdf |title=Kopje e arkivuar |access-date=23 shtator 2017 |archive-date=9 tetor 2016 |archive-url=https://web.archive.org/web/20161009145616/https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/images/2/24/Compulsory_Education_in_Europe_2016_2017.pdf |url-status=dead }}</ref>
 
== Shih edhe ==
{{div col end}}
== Referime ==
{{Reflist|3}}
 
[[Kategoria:Arsim]]
Anonymous user