Dallime mes rishikimeve të "Prizreni"

731 bytes added ,  2 vjet më parë
v
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
Më [[1899]] u themelua shkolla e parë e pavarur shqipe në të cilin jepte mësim [[Mati Logoreci]].
 
Prizreni zë një vend të veçantë në historin e Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, pasi u bë kryeqendër e [[Lidhja e Prizrenit|Lidhjes Shqiptare të Prizrenit]], që u themelua me [[10 qershor]] [[1878]]. Ishte kryeqendra/kryeqyteti i parë shqiptar që prej pushtimit turko-osman të shekullit të 15. Në Prizren pati selinë e vet edhe Qeveria e përkohshme Shqiptare ([[1881]]) e kryesuar nga banori i njohur i këtij qyteti, [[Ymer efendi Prizreni|Ymer Prizreni]].
vitinnëntor të vitit [[1913]] vendosetPrizreni pushtetipushtohet serbonga trupat serbp-malazezmalazeze, me ç'rastu pasua nga një numërdëbim i madh i familjeve shqiptare nga qyteti, që u shpërngulen në Turqi. Gjatë luftësLuftës së II botërore, banorëtPrizreni u bashkua me Mbretërinë Shqiptare dhe ekonomia e tij pati rritje si pasojë e rilidhjes me rrugët tregtare dhe tregjet e Shkodrës e Tiranës. Disa nga banorët e Prizrenit dhe rrethit të tij u përfshin në Lëvizjen Antifashiste Nadonalçlirimtare,e disa të tjerë në lëvizjen e Ballit Kombëtar. PrizreniTrupat gjermane u çlirualarguan nga Prizreni më 17 nëntor [[1944]], që u pasua nga pushtimi sllavo-komunist i cili rinisi menjëherë dëbimin e familjeve shqiptare më të zëshme në mbrojtje të vendit. Me qindra familja shqiptare u detyruan të lënë Prizrenin nën kërcënimin e armëve. Një pjesë e këtyre familjeve u detyruan të vendosen në Kukës e qytete të tjera të Republikës së Shqipërisë.
 
Pas luftës deri më [[1947]], Prizreni ishte qendra e Qarkut Autonom të Kosovës. Megjithatë nuk pati ndonjë zhvillim të ndjeshëm. Edhe më pas ishte një ndër qendrat më të prapambetura në gjithë Jugosllavinë.Në fund të viteve të 50-ta deri në mesin e viteve të 60-ta nga Prizreni u shpërngulën mbi 3.200 familje në Turqi.