Dallime mes rishikimeve të "Presidenti i Shqipërisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Refuzoi 3 ndryshimet e fundit të tekstit (nga Dion shuti dhe 185.132.92.21) dhe riktheu rishikimin 2122711 nga Shqiperia2000)
Etiketa: Manual revert
No edit summary
{{Infobox qeveriapost zyrtar
{{Sistemi shtetëror-Shqipëria}}
|post = Presidenti
 
|body = Republikës së Shqipërisë
{{Infobox qeveria
|insignia = Seal_of_the_President_of_Albania.svg
|government_name = Kryeministri
|nativenameinsigniasize = 110
|insigniacaption = Presidential seal
|flag foto = [[File:SealFlag of the President of Albania.svg|150px]]
| adresa = [[Pallati presidencial]], [[Tiranë]]
|flagcaption = Presidential standard
| appointed =
|flagborder ministries = = yes
|image url = [https://www.president.al/Ilir FaqjaMeta Zyrtare](cropped).jpg
|presidentincumbent = [[Ilir Meta]]
|data_themelimit= 30 prill [[1991]]
|incumbentsince = 24 korrik 2017
|shteti={{ALB}}
|appointer = [[Kuvendi i Shqipërisë]]
|president= [[Ilir Meta]]
|residence = [[Pallati Presidencial]]
|organi_kryesor=
|seat = [[Tirana]]
|termlength = Pesë vjet
|termlength_qualified = Rinovohet një herë
|formation = 30 April 1991
|inaugural = [[Ahmet Zogu]] ([[Republika Shqiptare]]) <br /> [[Ramiz Alia]] (Republika Shqiptare)
|website = [http://president.al/ www.president.al]
}}
 
'''Presidenti i Shqipërisë''' apo '''Institucioni kushtetues i Presidentit të Republikës''' sipas [[Kushtetuta e Shqipërisë|Kushtetutës së Shqipërisë]] është kryetari i shtetit. Kryetar i Republikës së Shqipërisë është [[Kryetari i shtetit|Presidenti]] [[Ilir Meta]].
 
 
== Historia ==
:'''''Artikulli kryesor : {{Kryesor|[[Kryetarët e Shqipërisë]]'''''}}
 
Përfundimi i luftës së Dytë Botërore dhe çlirimi i Shqipërisë më 1944 u shoqërua me zgjedhjet e para parlamentare të dhjetorit vitit 1945 dhe me kalimin e funksionit të Kryetarit të Shtetit në organ kolegjial, si Presidium i Kuvendit Popullor. Në periudhën 11 janar 1946 – 12 dhjetor 1990, gjatë të cilës Shqipëria udhëhiqej nga komunistët, funksionet e Kryetarit të Shtetit u kryen nga [[Omer Nishani]] (10 janar 1946 - 1 gusht 1953), [[Haxhi Lleshi]] (1 gusht 1953 - 22 nëntor 1982) dhe [[Ramiz Alia]] (22 nëntor 1982 – 22 shkurt 1991). Më 22 shkurt 1991 u krijua Këshilli Presidencial i drejtuar nga Ramiz Alia, i cili i ushtroi funksionet deri më 30 prill 1991.
== Të drejtat dhe detyrat e Presidentit ==
Ushtrimi i funksionit President i Republikës është i lidhur për të drejtat dhe detyrat e ktij funksioni.
 
=== Dekoratat në Republikën e Shqipërisë ===
:'''''Artikulli kryesor : {{Kryesor|[[Dekoratat në Republikën e Shqipërisë]]'''''}}
Në bazë nenit 1 të Ligjit për Dekoratat në Republikën e Shqipërisë, Nr.8113 më datë [[28 Mars|28 mars]] [[1996]] të nxjerur na Kuvendi i Republikës është e rregulluar që dekoratat të jepen nga Presidenti i Republikës.
 
# [[Medalja "Për Shërbime Ushtarake"]]
 
== Lista e kryetarëvepresidentëve me titullin President(1925-present) ==
{| class="wikitable"
|-
! Nr !! Emri !! Fillimi i mandatit !! Mbarimi i mandatit !! Datëlindja !! Partia politike
!Mandati !! Partia !! Presidenti
|-
| 1 || [[1Ahmet korrikZogu]] || [[25 janar]] [[1925]] -|| [[130 shtatorgusht]] [[1928]] || [[Partia8 Konservatoretetor]] e Shqipërisë[[1895]] || [[MbretiPartia ZoguKonservatore I|Ahmede ZoguShqipërisë]]
|-
| 2 || [[10Ramiz janarAlia]] || [[194622 nëntor]] -[[1982]] || [[319 korrikprill]] [[19531992]] || [[Partia18 etetor]] Punës e Shqipërisë[[1925]] || [[OmerPartia Nishanie Punës e Shqipërisë]]
|-
| 3 || [[1Sali gushtBerisha]] || [[19539 prill]] -[[1992]] || [[2124 nëntorkorrik]] [[19821997]] || [[Partia15 etetor]] Punës e Shqipërisë[[1944]] || [[HaxhiPartia LleshiDemokratike e Shqipërisë]]
|-
| 4 || [[22Rexhep nëntorMeidani]] || [[198224 korrik]] -[[1997]] || [[824 prillkorrik]] [[19922002]] || [[Partia17 egusht]] Punës e Shqipërisë[[1944]] || [[RamizPartia AliaSocialiste e Shqipërisë]]
|-
| [[95 prill]]|| [[1992Alfred Moisiu]] -|| [[24 korrik]] [[19972002]] || [[Partia24 Demokratike ekorrik]] Shqipërisë[[2007]] || [[Sali1 Berishadhjetor]] [[1929]] || Konsesual
|-
| 6 || [[24Bamir Topi]] || [[20 korrik]] [[19972007]] -|| [[24 korrik]] [[20022012]] || [[Partia24 Socialisteprill]] e Shqipërisë[[1957]] || [[RexhepPartia MeidaniDemokratike e Shqipërisë]]
|-
| 7 || [[Bujar Nishani]] || [[24 korrik]] [[20022012]] -|| [[24 Korrik|24 korrik]] [[20072017]] || Pa[[29 partishtator]] [[1966]] || [[AlfredPartia Demokratike e MoisiuShqipërisë]]
|-
| 8 || [[Ilir Meta]] || [[24 korrik]] [[20072017]] -|| 24duke korrik 2012vazhduar || [[Partia24 Demokratikemars]] e Shqipërisë[[1969]] || [[BamirLëvizja Socialiste për TopiIntegrim]]
|-
| [[24 korrik]] [[2012]] - në detyrë|| [[Partia Demokratike e Shqipërisë]]|| [[Bujar Nishani]]
|}
 
== Lidhje të jashtme ==
 
*[http://www.president.al/ Faqja zyrtare e Presidentit të Shqipërisë]
 
{{Kryetarë të Shqipërisë}}
 
[[Kategoria:SistemiPresidentët shtetërorsipas në Shqipërivendit|Shqipëria]]
[[Kategoria:Kryetarë të Shqipërisë| ]]
[[Kategoria:Qeverisja e Shqipërisë]]