Dallime mes rishikimeve të "Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë"

Rregullova gabimet dhe shtova disa fjale qe duhej te ishin por nuk ishin ne tekst
(I fix the mistakes and add some words)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Rregullova gabimet dhe shtova disa fjale qe duhej te ishin por nuk ishin ne tekst)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
[[Skeda:28nentor.jpg|thumb|djathas|350px|[[Ismail Qemali]] në 1-vjetorin e shpalljës së Pavarësisë në Vlorë ishte ndër veprimet më kryesore për të ardhmen e popullit shqiptar.]]
'''Shpallja e Pavarësisë''' (ose ''Deklarata e Pavarësisë'') është shpallja e pavarësisë së [[Vilajeti shqiptar|Vilajeteve shqiptare]] nga [[Perandoria Osmane]]. [[Shqipëria]] u vetëshpall e pavarur në [[Vlorë]] më [[28 nëntor]] [[1912]] nga [[Ismail Qemali]]. Në shpalljen e pavarësisë morën pjesë [[Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë#Delegatet|83 delegatë]] nga të gjitha trevat shqiptare. Menjëherë pas shpalljes së pavarësisë, Asambleja e Vlorës formoi qeverinë e parë të Shqipërisë së Pavarur të drejtuar nga [[Ismail Qemali]] si dhe Pleqësinë. Njohja ndërkombëtare e pavarësisë si dhe përcaktimi i kufijve të Shqipërisë u bë pas një viti në [[Konferenca e Londrës 1912-1913|Konferencën e ambasadorëve]] në [[Londra|Londër]], vendim i së cilës qe ''shpallja e Pavaresise shqiptare sovrane nga Perandoria Osmane nën mbikqyrjen e Komisionit Ndërkombëtar të Kontrollit dhe lënia e gjysmës së territoreve të shtetit të porsaformuar jashtë kufijve të tij administrativë'',per shkak se kombi shqiptar ishte i rrëzikuar nga vendet fqinje sepse kishte nje vlerë të madhe gjografike dhe strategjike.
 
Shqiptarët ishin po aq të interesuar sa edhe popujt e tjerë të shtypur të Ballkanit për t’u çliruar nga zgjedha osmane.
 
== Rrethanat shoqërore e politike ==