Dallime mes rishikimeve të "Tipologjia gjuhësore"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Linguistic typology")
 
No edit summary
{{Gjuhësi}}
 
'''Tipologjia gjuhësore''' (ose '''tipologjia e gjuhës''') është një fushë e [[Gjuhësia|gjuhësisë]] që studion dhe klasifikon gjuhët sipas tipareve të tyre strukturore. Qëllimi i tij është të përshkruajë dhe shpjegojë vetitë e përbashkëta dhe larminë strukturore të gjuhëve të botës.<ref name=":1">{{Cite journal|last=Ferguson|first=Charles A.|date=1959|title=Diglossia|url=http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00437956.1959.11659702|journal=WORD (Worchester)|language=en|volume=15|issue=2|pages=325–340|doi=10.1080/00437956.1959.11659702|issn=0043-7956|via=Tandfonline-com}}</ref> Nëndisiplinat e saj përfshijnë, por nuk kufizohen në: tipologji cilësore, e cila merret me çështjen e krahasimit të gjuhëve dhe variancës brenda gjuhës; tipologji sasiore, e cila merret me shpërndarjen e modeleve strukturore në gjuhët e botës; tipologji teorike, e cila shpjegon këto shpërndarje; tipologji sintaksore, e cila merret me rendin e fjalëve, formën e fjalës, gramatikën e fjalës dhe zgjedhjen e fjalës; dhe tipologjinë leksikore, e cila merret me fjalorin e gjuhës.<ref>Plungyan, V. A. (2011). Modern linguistic typology. ''Herald of the Russian Academy of Sciences, 81''(2), 101-113. doi:10.1134/S1019331611020158</ref>