Dallime mes rishikimeve të "Retina"

339 bytes removed ,  4 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Retina")
 
[[Skeda:Human eye cross-sectional view grayscale.png|thumb|Retina]]
{{Infobox anatomy|Name=Retina|pronunciation={{IPAc-en|UK|ˈ|r|ɛ|t|ɪ|n|ə}},<br />{{IPAc-en|US|ˈ|r|ɛ|t|ən|ə}},<br />[[plural|pl.]] retinae {{IPAc-en|-|n|i}}|Latin=Rēte|Image=Human eye cross-sectional view grayscale.png|Caption=Right [[human eye]] cross-sectional view; eyes vary significantly among animals.|Width=|Image2=|Caption2=|Precursor=|part_of=[[Eye]]|System=[[Visual system]]|Artery=[[Central retinal artery]]|Vein=|Nerve=|Lymph=}}'''Retina''' (nga {{Lang-la|rete}} "rrjetë") është shtresa më e brendshme e syrit, e ndjeshme ndaj dritës e indit të [[Syri|syrit]] të shumicës së vertebrorëve dhe disa molusqeve . Optika e syrit krijon një imazh dydimensional të përqendruar të botës vizuale në retinë, i cili përkthen atë imazh në impulse nervore elektrike në tru për të krijuar perceptimin vizual . Retina shërben ose ofron një funksion analog me atë të [[Folia filmike|filmit]] ose sensorit të imazhit në një [[Kamera|aparat fotografik]] .
 
== Përmbledhje ==
{{Infobox anatomy|Name=Retina|pronunciation={{IPAc-en|UK|ˈ|r|ɛ|t|ɪ|n|ə}},<br />{{IPAc-en|US|ˈ|r|ɛ|t|ən|ə}},<br />[[plural|pl.]] retinae {{IPAc-en|-|n|i}}|Latin=Rēte|Image=Human eye cross-sectional view grayscale.png|Caption=Right [[human eye]] cross-sectional view; eyes vary significantly among animals.|Width=|Image2=|Caption2=|Precursor=|part_of=[[Eye]]|System=[[Visual system]]|Artery=[[Central retinal artery]]|Vein=|Nerve=|Lymph=}}'''Retina''' (nga {{Lang-la|rete}} "rrjetë") është shtresa më e brendshme e syrit, e ndjeshme ndaj dritës e indit të [[Syri|syrit]] të shumicës së vertebrorëve dhe disa molusqeve . Optika e syrit krijon një imazh dydimensional të përqendruar të botës vizuale në retinë, i cili përkthen atë imazh në impulse nervore elektrike në tru për të krijuar perceptimin vizual . Retina shërben një funksion analog me atë të [[Folia filmike|filmit]] ose sensorit të imazhit në një [[Kamera|aparat fotografik]] .
 
Retina nervore përbëhet nga disa shtresa të neuroneve të ndërlidhura nga sinapset dhe mbështetet nga një shtresë e jashtme e qelizave epiteliale të pigmentuara. Qelizat kryesore të ndriçimit në retinë janë qelizat fotoreceptore, të cilat janë dy llojesh: shufra dhe kone . Shufrat funksionojnë kryesisht në dritë të zbehtë dhe sigurojnë shikim bardh e zi. Kone funksionojnë në kushte të ndriçuara mirë dhe janë përgjegjëse për perceptimin e ngjyrës, si dhe shikimin me mprehtësi të lartë që përdoret për detyra të tilla si leximi. Lloji i tretë i qelizës ndriçuese, qeliza ganglionale fotosensitive, është e rëndësishme për zbrazjen e ritmeve cirkadiane dhe përgjigjeve refleksive siç është refleksi i dritës pupilare .
 
 
== Shih edhe ==
 
* [[Syri]]
* [[Shikimi]]
 
== Literatura ==
 
* S. Ramón y Cajal, ''Histologie du Système Nerveux de l'Homme et des Vertébrés'', Maloine, Paris, 1911.
* {{Cite journal|last=Rodieck RW|year=1965|title=Quantitative analysis of cat retinal ganglion cell response to visual stimuli|journal=Vision Res.|volume=5|issue=11|pages=583–601|doi=10.1016/0042-6989(65)90033-7|pmid=5862581}}
* {{Cite journal|vauthors=Schulz HL, Goetz T, Kaschkoetoe J, Weber BH|year=2004|title=The Retinome – Defining a reference transcriptome of the adult mammalian retina/retinal pigment epithelium|journal=BMC Genomics|type=about a [[transcriptome]] for eye colour|volume=5|issue=1|page=50|doi=10.1186/1471-2164-5-50|pmc=512282|pmid=15283859}}
* {{Cite journal|last=Dowling|first=John|year=2007|title=Retina|journal=[[Scholarpedia]]|volume=2|issue=12|page=3487|bibcode=2007SchpJ...2.3487D|doi=10.4249/scholarpedia.3487|doi-access=free}}
 
== Referimet ==