Dallime mes rishikimeve të "Saraji i Topkapësë"

v
Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*language\s*=\s*)anglisht(\s*[\|\}]) +\1en\2)
v
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*language\s*=\s*)anglisht(\s*[\|\}]) +\1en\2))
 
 
Pas [[Shpërbërja e sulltanatit osman|përfundimit të Perandorisë Osmane]] në vitin 1923, një dekret qeveritar i datës 3 prill 1924 e shndërroi Topkapë në një muze. [[Ministria e Kulturës dhe Turizmit e Turqisë]] administron tani Muzeun e Sarajit të Topkapësë. Kompleksi i pallatit ka qindra dhoma, por vetëm ato më të rëndësishmet janë të arritshme për publikun që nga viti 2020, duke përfshirë [[Haremi Perandorak Osman|Haremin Perandorak Osman]] dhe thesarin, të quajtur hazine ku [[Diamanti i Spoonmaker]] dhe Kamë Topkapë janë të ekspozuara. Koleksioni i muzeut përfshin gjithashtu veshje osmane, [[Armët osmane|armë]], forca të blinduara, [[Miniatura osmane|miniatura]], relike fetare dhe dorëshkrime të ndriçuara siç është dorëshkrimi Topkapë. Zyrtarët e ministrisë si dhe rojet e armatosura të [[Ushtria osmane|ushtrisë turke]] ruajnë kompleksin. Saraji i Topkapësë është pjesë e [[Zonat Historike të Stambollit|Zonave Historike të Stambollit]], një grup vendesh në Stamboll që [[UNESKO]] i njohu si një [[Vende të trashëgimisë botërore|Trashëgimi Botërore]] më 1985.<ref>
{{cite web |url= https://whc.unesco.org/archive/periodicreporting/EUR/cycle01/section2/356-summary.pdf |title= 2006 Periodic Reporting |access-date= 2008-09-17 |author= ICOMOS |year= 2006 |work= State of Conservation of World Heritage Properties in Europe SECTION II |publisher= UNESCO |language= anglishten}}</ref>
 
== Referimet ==