Dallime mes rishikimeve të "Tekirdagu"

41 bytes added ,  5 muaj më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
 
== Emrat dhe etimologjia ==
Tekirdağ quhej ''Bisanthe''' ose ''Bysanthe'' ([[Gjuha greke|greqisht]]: Βισάνθη/Βυσάνθη),<ref>{{cite web|url=https://books.google.com/books?id=745BAAAAcAAJ&q=bysanthe&pg=PA547|title=A System of Geography, Ancient and Modern|language=en|work=google.gr|last1=Playfair|first1=James|year=1812}}</ref><ref>{{cite web|url=https://archive.org/stream/hellenicabooksi00xenogoog/hellenicabooksi00xenogoog_djvu.txt|title=Full text of "Hellenica; Books I-II"|language=en|work=archive.org}}</ref> dhe gjithashtu ''Rhaedestus'' (Ῥαιδεστός) në antikitetin klasik. Emri i fundit u përdor deri në [[Perandoria Bizantine|epokën Bizantine]],<ref>See: Warren Treadgold, [https://books.google.com.au/books?id=GBVvBAAAQBAJ&pg=PT250&lpg=PT250&dq=Rhaedestus&source=bl&ots=F-7_T90Ov6&sig=3YmX5tpX5ctxXkOD2zqOO34kW1s&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwil4LL7rd_KAhXENJQKHR68DxQQ6AEITDAJ#v=onepage&q=Rhaedestus&f=false The Middle Byzantine Historians] (Palgrave Macmillan, 2013)</ref> u shndërrua në ''Rodosçuk'' pasi ra në duart e [[Perandoria Osmane|Osmanëve]] në shekullin e 14-të (në gjuhët perëndimore të përkthyera zakonisht si ''Rodosto''). Pas shekullit të 18-të u quajt '''Tekfurdağı''', bazuar në fjalën turke [[Tekfur|tekfur]], që do të thotë "lord bizantin". Me kalimin e kohës, emri u shndërrua në ''Tekirdağ'', dhe ky u bë emri zyrtar nën Republikën Turke. Emri historik "Rhaedestos" (i transkriptuar edhe si Raidestos) u përdor vazhdimisht deri më sot në kontekstin kishtar [[Kisha Ortodokse Lindore|ortodoks]] grek (p.sh. Peshkopi i Raidestos),<ref>{{cite web|url=http://www.ec-patr.net/en/psaltai/raidestinos1.htm|title=Ecumenical Patriarchate – George Raidestinos I|work=ec-patr.net|language=en}}</ref> Mitropolia e Heraklias dhe Raidestos (shekujt 18-19).<ref>{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=QLWqXrW2X-8C&q=from+raidestos&pg=PA58|title=The Ecumenical Patriarchate|work=google.gr|language=en|isbn=9781434458766|last1=Kiminas|first1=Demetrius|date=March 2009}}</ref> (shekujt 18-19).
 
== Klima ==