Dallime mes rishikimeve të "Filmi"

41 bytes removed ,  1 vit më parë
back to healthy version (User:Drenisa too)
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
(back to healthy version (User:Drenisa too))
Etiketa: Undo
{{për përmirësim}}
{{pov}}
 
{{Portal|Film}}
'''Çfarë është filmi. Filmi''' është një term që përmban tërë [[fotografia|fotografitë]] në lëvizje si pprojekte në veçanti apo si fushë në përgjithësi. Origjina e fjalës vjen nga materiali që përdoret për të regjistruar dhe treguar ato, i cili quhet [[filmi fotografik|film fotografik]].
 
Sipas institutit QKK të Republikës së Shqipërisë, përkufizimi për filmi është bërë me ligj i cili thotë se "Film quhet prodhimi audiovizual që përmban një sasi planesh filmik të ndërlidhura, të shoqëruara me zë apo jo, të cilat krijojnë efektin e lëvizjes, duke pasur një harmoni unikale ndërmjet formës dhe përmbajtjes"<ref>[http://www.nationalfilmcenter.gov.al/juridik.asp QKK-Ligji për kinematografi, neni 2] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20080630012905/http://www.nationalfilmcenter.gov.al/juridik.asp |date=30 qershor 2008 }}, në internet prill 2007</ref>.
 
Filmat prodhohen duke regjistruar ose filmuar objekte dhe persona të vërteta ose duke përdorur [[filmi vizatimor|vizatime]] dhe [[efekti special|efekte speciale]]. Filmat përbëhen nga një seri fotografish të treguara me shpejtësi njëra pas tjetrës të cilat japin iluzionin e një lëvizjeje të pandërprerë tek syri i njeriut. Kemi dhe zhanre te filmave p.sh Komedi, Aksion, Thriller, Horror, Animuar etj.
 
== Filmat Horror ==
* [[Lista e regjisorëve]]
* [[Lista e producentëve]]
* [[BazaDatabase e të dhënave tëi Filmit Shqiptar]]
 
== Burim i të dhënave ==