Dallime mes rishikimeve të "Theodahadi"

5 bytes added ,  11 muaj më parë
v
vNo edit summary
Ai mund të ketë mbërritur në [[Italia|Itali]] me Theodorikun dhe ishte i moshuar në kohën e pranimit të tij. Massimiliano Vitiello thotë se emri "Theodahad" është një përbërje e "njerëzve" dhe "konfliktit". <ref>Massimiliano Vitiello, ''Theodahad, A Platonic King at the Collapse of Ostrogothic Italy'', Toronto: University of Toronto Press 2014, p. 15.</ref>
 
Para se Theodahadi të bëhej mbret, sundonte e afërmja e tij [[Amalaswintha]]. <ref name=":0">{{Cite book|last=Heather, P. J. (Peter J.)|title=Rome resurgent : war and empire in the age of Justinian|year=2018|isbn=9780199362745|location=New York, NY|oclc=1007044617}}</ref> Gjatë sundimit të saj, armiqtë e mundshëm u vranë ose u poshtëruan. <ref name=":0" /> Theodahad u akuzua për rrëmbim toke dhe u detyrua të kthejë tokën që supozohet se ishte vjedhur. <ref name=":0" /> Letrat e shkruara në emër të mbretit Theodorik drejtuar Theodahadit nënkuptojnë që toka është marrë me forcë.
 
Pas vdekjes së nipit të Theodahadit, Athalarikut, mbretëresha regjente Amalaswintha zgjodhi të shoqërojë Theodahadin me të në monarki. Kjo ka të ngjarë të ndihmojë në legjitimimin e sundimit të saj, pasi gotët ishin skeptikë në lidhje me një sundimtare femër. Konfliktet e mëparshme të Theodahadit me kushëririnkushërirën e tij nuk vonuan të rishfaqen. Ai arrestoi kushëririnkushërirën e tij të parë Amalaswintha, ish-regjentregjente ie Ostrogothëve nga viti 526 deri në tetor 534, ndërsa ata bashkëqeverisnin si mbretëreshë dhe mbret. Ai e burgosi atë në pranverën e viti 535 në një ishull në [[Liqeni Bolsena|Liqenin Bolsena]] . <ref>[[Jordanes]], LIX, p. 51, and [[Herwig Wolfram]] (1998), p. 338</ref> Kur Amalaswintha u vra ndërsa ishte në paraburgim, armiqtë e tij pretenduan se ai e pranoi vrasjen e saj. Meqenëse vrasja e saj ka të ngjarë ta ndante atë nga baza e saj e pushtetit, kjo nuk kishte gjasa.
 
Paqëndrueshmëria politike brenda mbretërisë shërbeu si pretekst për gjeneralin [[Perandoria Bizantine|bizantin]] [[Belisarius]] për të ndërhyrë në [[Siçilia|Sicili]] dhe Itali, në shërbim të perandorit [[Justiniani I|Justinian]], duke shkaktuar [[Lufta gotike (535-554)|Luftërat Gotike]] .
 
Ai ishte i shquar për adhurimin e tij ndaj [[Neoplatonizmi|filozofisë neoplatonike]] dhe poezinëpoezisë mbi aftësitë luftarake. Fokusi i tij në erudicionin në vend të luftimit, në një kohë kur Italia ishte konsumuar nga trazirat, pretendohet  të jetë një arsye për rënien e tij. <ref>M. Vitiello, ''Theodahad: A Platonic King at the Collapse of Ostrogothic Italy'' (2014).</ref> <ref name="martin">Lillington-Martin, C. (2016), a review of ''Theodahad: A Platonic King at the Collapse of Ostrogothic Italy'' by Massimiliano Vitiello (2014) for University of Toronto Quarterly, Issue 85:3 (2016), 470-472. https://dx.doi.org/10.3138/utq.85.3.470.</ref>
 
== Shih edhe ==