Dallime mes rishikimeve të "Mbretëria e Hungarisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Flag of Hungary (11th c. - 1301).svg|thumb|Flamuri i Hungarisë shek. XI - 1301]]
[[Skeda:Flag of Hungary (1920–1946).svg|thumb|Flamuri i Hungarisë 1920 1946]]
[[Skeda:Europe_mediterranean_1190_cropped.jpg|parapamje| Hungaria (përfshirë Kroacinë ) në vitin 1190, gjatë sundimit të Bela III]]
[[Skeda:Kingdom_of_Hungary_(1942).svg|parapamje| Mbretëria e Hungarisë në vitin 1942, gjatë Luftës së Dytë Botërore]]
'''Mbretëria e Hungarisë''' ishte një [[Monarkia|monarki]] në [[Evropa Qendrore|Evropën Qendrore]] që ekzistonte nga [[Mesjeta]] deri në shekullin XX (1000-1946 me përjashtim të viteve 1918-1920) dhe ekzistonte për gati një mijëvjeçar. Principata e Hungarisë doli si një mbretëri e krishterë me kurorëzimin e mbretit të parë Stefen I në Esztergom rreth vitit 1000; familja e tij ( dinastia árpád ) udhëhoqi monarkinë për 300&nbsp;vjet. Nga shekulli XII, mbretëria u bë një fuqi e mesme evropiane brenda [[Bota perëndimore|botës perëndimore]] . <ref name="Kristó" />
 
Sipas demografëve, rreth 80 përqind e popullsisë përbëhej nga hungarezët para Betejës së Mohacit, megjithatë në mesin e shekullit XIX nga një popullsi prej 14 milionë banorësh, prej tyre, diçka më pak se 6 milionë ishin hungarezë për shkak të politikave të zhvendosjes dhe imigrimit të vazhdueshëm nga vendet fqinje. Ndryshimet e mëdha territoriale e bënë Hungarinë etnikisht homogjene vetëm pas Luftës së Parë Botërore. Në ditët e sotme, më shumë se nëntë e dhjeta e popullsisë është etnikisht hungareze dhe flet hungarisht si gjuhë amtare.
 
Sot, dita e festës së mbretit të parë Stefen I (20 gusht) është një festë kombëtare në Hungari, duke përkujtuar themelimin e shtetit (Dita e Fondacionit). <ref name="Kristó">Kristó Gyula – Barta János – Gergely Jenő: Magyarország története előidőktől 2000-ig (History of Hungary from the prehistory to 2000), Pannonica Kiadó, Budapest, 2002, {{ISBN|963-9252-56-5}}, p. 687, pp. 37, pp. 113 ("Magyarország a 12. század második felére jelentős európai tényezővé, középhatalommá vált."/"By the 12th century Hungary became an important European factor, became a middle power.", "A Nyugat részévé vált Magyarország.../Hungary became part of the West"), pp. 616–644</ref>
[[Skeda:Europe_mediterranean_1190_cropped.jpg|parapamje| Hungaria (përfshirë Kroacinë ) në vitin 1190, gjatë sundimit të Bela III]]
[[Skeda:Kingdom_of_Hungary_(1942).svg|parapamje| Mbretëria e Hungarisë në vitin 1942, gjatë Luftës së Dytë Botërore]]
 
== Shih edhe ==
83

edits