Dallime mes rishikimeve të "Perandoria Austriake"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Austrian Empire")
 
[[File:Flag of the Habsburg Monarchy.svg|thumb|Flamuri i Monarkisë Habsburge]]
'''Perandoria Austriake''' ( {{Lang-de|Kaiserthum Oesterreich}} , drejtshkrim modern ''{{Lang|de|Kaisertum Österreich}}'' ) ishte një [[Fuqitë e mëdha|fuqi e madhe]] shumëkombëshe e Evropës [[Evropa Qendrore|Qendrore]] - [[Evropa lindore|Lindore]] nga viti 1804 deri në vitin 1867, e krijuar me shpalljen e [[Monarkia Hapsburge|Monarkisë së Habsburgëve]] . Gjatë ekzistencës së saj, ajo ishte perandoria e tretë më e populluar në Evropë pas [[Perandoria Ruse|Perandorisë Ruse]] dhe Mbretërisë së Bashkuar . Së bashku me [[Mbretëria e Prusisë|Prusinë]], ishte një nga dy fuqitë kryesore të [[Konfederata Gjermane|Konfederatës Gjermane]] . Gjeografikisht, ishte perandoria e tretë më e madhe në Evropë pas Perandorisë Ruse dhe Perandorisë së Parë Franceze ( {{Convert|621538|km2|sqmi}} ). Ajo është shpallur në përgjigje të Perandorisë së Parë Franceze, ajo u mbivendos pjesërisht me [[Perandoria e Shenjtë Romake|Perandorinë e Shenjtë Romake]] deri në shpërbërjen e kësaj të fundit në vitin 1806.
[[Skeda:Austrian_Empire_(1812).svg|majtas|parapamje| Perandoria Austriake në vitin 1812]]
'''Perandoria Austriake''' ( {{Lang-de|Kaiserthum Oesterreich}} , drejtshkrim modern ''{{Lang|de|Kaisertum Österreich}}'' ) ishte një [[Fuqitë e mëdha|fuqi e madhe]] shumëkombëshe e Evropës [[Evropa Qendrore|Qendrore]] - [[Evropa lindore|Lindore]] nga viti 1804 deri në vitin 1867, e krijuar me shpalljen e [[Monarkia Hapsburge|Monarkisë së Habsburgëve]].
 
== Përmbledhje ==
'''Perandoria Austriake''' ( {{Lang-de|Kaiserthum Oesterreich}} , drejtshkrim modern ''{{Lang|de|Kaisertum Österreich}}'' ) ishte një [[Fuqitë e mëdha|fuqi e madhe]] shumëkombëshe e Evropës [[Evropa Qendrore|Qendrore]] - [[Evropa lindore|Lindore]] nga viti 1804 deri në vitin 1867, e krijuar me shpalljen e [[Monarkia Hapsburge|Monarkisë së Habsburgëve]] . Gjatë ekzistencës së saj, ajoPerandoria Austriake ishte perandoria e tretë më e populluar në Evropë pas [[Perandoria Ruse|Perandorisë Ruse]] dhe Mbretërisë së Bashkuar . Së bashku me [[Mbretëria e Prusisë|Prusinë]], ishte një nga dy fuqitë kryesore të [[Konfederata Gjermane|Konfederatës Gjermane]] . Gjeografikisht, ishte perandoria e tretë më e madhe në Evropë pas Perandorisë Ruse dhe Perandorisë së Parë Franceze ( {{Convert|621538|km2|sqmi}} ). Ajo është shpallur në përgjigje të Perandorisë së Parë Franceze, ajo u mbivendos pjesërisht me [[Perandoria e Shenjtë Romake|Perandorinë e Shenjtë Romake]] deri në shpërbërjen e kësaj të fundit në vitin 1806.
 
Mbretëria e Hungarisë - siç ishte Regnum Independens - administrohej nga institucionet e saj veçmas nga pjesa tjetër e perandorisë. Pasi Austria u mund në Luftën Austro-Prusiane të vitit 1866, u miratua Kompromisi Austro-Hungarez i viti 1867, duke u bashkuar me Mbretërinë e Hungarisë dhe Perandorinë e Austrisë për të formuar [[Perandoria Austro-Hungareze|Austro-Hungarinë]] .
 
Në përbërje të Perandorisë Austriake ishte edhe e ashtuquajtura [[Mbretëria ilire (1816 - 1849)|Mbretëria e Ilirisë (1816 - 1849)]]
[[Skeda:Austrian_Empire_(1812).svg|majtas|parapamje| Perandoria Austriake në vitin 1812]]
 
== Shih edhe ==
* [[Mbretëria e Hungaris]]
* [[Mbretëria ilire (1816 - 1849)|Mbretëria e Ilirisë]]
* [[Perandoria Austro-Hungareze|Austro-Hungaria]]
* [[Monarkia Hapsburge]]
* {{Pastrodjathtas!}}
* [[Mbretëria e HungarisHungarisë]]
* [[Perandoria Austro-Hungareze|Austro-Hungaria]]
* [[Perandoria e Shenjtë Romake]]
 
== Literatura ==
* Bassett, Richard. ''For God and Kaiser: The Imperial Austrian Army, 1619–1918'' (2016).
*{{cite book |last=Evans |first=R. J. W. |author-link= |year=2006
|title=Austria, Hungary, and the Habsburgs: Essays on Central Europe, c. 1683–1867}} [https://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=115124739 online]
* Judson, Pieter M. ''The Habsburg Empire: A New History'' (2016) [https://www.amazon.com/Habsburg-Empire-New-History/dp/0674047761/ excerpt]
*{{cite book |last=Kann |first=Robert A. |title=A History of the Habsburg Empire, 1526–1918
|edition=2nd |year=1980}}
*{{cite book |author-link=|last=Kissinger |first=Henry |title=The World Restored: Metternich, Castlereagh, and the Problems of Peace, 1812–22 |year=1955}}
*{{cite book |last=Okey |first=Robin |year=2002
|title=The Habsburg Monarchy, C.1765–1918: From Enlightenment to Eclipse}} [https://www.amazon.com/dp/0333396545/ excerpt and text search]
*{{cite journal |author-link=|last=Rothenberg |first=Gunther E.
|title=Nobility and Military Careers: The Habsburg Officer Corps, 1740–1914
|journal=Military Affairs |year=1976 |volume=40 |number=4 |pages=182–186
|jstor=1986702 |doi=10.2307/1986702}}
*{{cite journal |last=Rothenberg |first=Gunther E. |title=The Austrian Army in the Age of Metternich |journal=Journal of Modern History |year=1968 |volume=40 |number=2 |pages=155–165
|jstor=1876727 |doi=10.1086/240187}}
* Sked, Alan. "Explaining the Habsburg Empire, 1830–90." in Pamela Pilbeam, ed., ''Themes in Modern European History 1830-1890'' (Routledge, 2002) pp. 141–176.
*{{cite book |author-link=|last=Sked |first=Alan
|title=Metternich and Austria: An Evaluation |year=2008}}
*{{cite book |last=Sked |first=Alan
|title=The Decline and Fall of the Habsburg Empire, 1815–1918 |edition=2nd |year=2001}}
* Steed, Henry Wickham. ''The Hapsburg monarchy'' (1919) [https://archive.org/details/hapsburgmonarchy00steeuoft online] detailed contemporary account
*{{cite book |author-link=|first=A.J.P. |last=Taylor |year=1941
|title=The Habsburg Monarchy, 1809–1918: A History of the Austrian Empire and Austria-Hungary}} [https://www.amazon.com/dp/0226791459/ excerpt and text search]
81

edits