Dallime mes rishikimeve të "Transgjinor"

14 bytes added ,  8 muaj më parë
v
Rregullim i gabimeve me referimet
v (→‎Referime: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
v (Rregullim i gabimeve me referimet)
Etiketa: përpunim burimi 2017
[[Skeda:Transgender_Pride_flag.svg|parapamje|Flamuri simbolik për komunitetin trans ]]
'''Transgjinor''' janë ata persona me një identitet gjinor që ndryshon nga ai i seksit të përcaktuar pas lindjes. <ref name="Altilio">{{cite book |authorsauthor1=Terry Altilio, |author2=Shirley Otis-Green |title=Oxford Textbook of Palliative Social Work |publisher=[[Oxford University Press]] |isbn=0199838275 |year=2011 |page=380 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=XS3XJL_RGIgC&pg=PA380 |quote=''Transgender'' is an umbrella term for people whose gender identity and/or gender expression differs from the sex they were assigned at birth (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation [GLAAD], 2007).}}</ref><ref name="Forsyth">{{cite book |authorsauthor1=Craig J. Forsyth, |author2=Heith Copes |title=Encyclopedia of Social Deviance |publisher=[[Sage Publications]] |isbn=1483364690 |year=2014 |page=740 |accessdate=April 12, 2016 |url=https://books.google.com/books?id=NAjmBQAAQBAJ&pg=PA740 |quote=Transgender is an umbrella term for people whose gender identities, gender expressions, and/or behaviors are different from those culturally associated with the sex to which they were assigned at birth.}}</ref> Personat transgjinor etiketohen edhe si transseksual në rast se dëshirojnë asistencën kirurgjikale për të kryer tranzicionin nga një seks në tjetrin. Transgjinor është një term ombrellë: përveç përfshirjes së njerëzve me identitet gjinor jo të përputhur me seksin biologjik (burra trans dhe gra trans), ky term përfshin persona që nuk janë tërësisht maskulin apo feminin ( por edhe identitete të tjera si genderqueer/ non-binary/ bigender/ pangender/ genderfluid ose agender). Nënkategori të tjera për termin transgjinor përfshijnë persona që i përkasin gjinisë së tretë, ose konceptualizojnë personat transgjinorë si një gjini të tretë. Rrallëherë ndodh që termi transgjinor është aq i gjerë saqë përshin dhe kategorinë e transvestitëve / cross-dresser, pavarësisht identitetit të tyre gjinor.
 
Të qenurit transgjinor është i pavarur nga orientimi seksual: personat transgjinor mund të identifikohen si heteroseksual, homoseksual, biseksual, aseksual etj, ose këta persona mund të konsiderojnë orientimin seksual konvencional si një etiketim jo të sakt dhe të papranueshëm. Termi transgjinor diferencon nga termi interseks, një term që përshkruan persona të lindur me karakteristika fizike të të dyja sekseve ‘’ që nuk përputhen domosdoshmërisht me nocionin e dikotomisë femëror/mashkullor’’.