Dallime mes rishikimeve të "SARS-CoV-2"

24 bytes removed ,  1 muaj më parë
v
Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2)
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
[[File:SARS-CoV-2 (CDC-23312).png|thumb|]]
 
'''Sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes koronavirus 2''' ({{lang-en|Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2}} - '''SARS-CoV-2'''),<ref>{{Cite news|url=https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51466362|title=Coronavirus disease named Covid-19|last=|first=|date=11 February 2020|work=BBC News Online|access-date=15 February 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20200215204154/https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51466362|archive-date=15 February 2020|language=en|url-status=live}}</ref> i njohur më parë me emrin provizor '''2019 novel coronavirus''' ('''2019-nCoV'''),<ref>{{cite report|vauthors=((World Health Organization))|year=2020|title=Surveillance case definitions for human infection with novel coronavirus (nCoV): interim guidance v1, January 2020|author-link=World Health Organization|publisher=World Health Organization|hdl=10665/330376|id=WHO/2019-nCoV/Surveillance/v2020.1|hdl-access=free|language=en}}</ref><ref>{{cite web|title=Healthcare Professionals: Frequently Asked Questions and Answers|website=United States Centers for Disease Control and Prevention (CDC)|date=11 February 2020|url=https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/faq.html|access-date=15 February 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20200214023335/https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/faq.html|archive-date=14 February 2020|url-status=unfit|language=en}}</ref><ref>{{cite web|title=About Novel Coronavirus (2019-nCoV)|website=United States Centers for Disease Control and Prevention (CDC)|date=11 February 2020|url=https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html|archive-url=https://web.archive.org/web/20200211105920/https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html|archive-date=11 February 2020|url-status=unfit|access-date=25 February 2020|language=en}}</ref> është një virus ARN me një fije pozitive me sens pozitiv.<ref>{{cite news|url=http://www.xinhuanet.com/english/2020-01/09/c_138690570.htm|title=New-type coronavirus causes pneumonia in Wuhan: expert|last=|first=|date=|work=|access-date=9 January 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20200109084208/http://www.xinhuanet.com/english/2020-01/09/c_138690570.htm|archive-date=9 January 2020|agency=Xinhua|language=en|url-status=live}}</ref><ref>{{cite web|url=https://platform.gisaid.org/epi3/start/CoV2020|title=CoV2020|website=GISAID EpifluDB|url-status=live|access-date=12 January 2020|url-access=registration|archive-url=https://web.archive.org/web/20200112130540/https://platform.gisaid.org/epi3/start/CoV2020|archive-date=12 January 2020|language=en}}</ref> Është ngjitëse te njerëzit dhe është shkaku i [[Pandemia e koronavirusit 2019–20|pandemisë në vazhdim të sëmundjes]] së [[Sëmundja koronavirus 2019|koronavirusit 2019 (COVID-19]]) që është caktuar si "Urgjencë e Shëndetit Publik e shqetësimit ndërkombëtar" nga [[World Health Organization|Organizata Botërore e Shëndetit]] (WHO).<ref>{{cite news|url=https://www.nytimes.com/2020/01/30/health/coronavirus-world-health-organization.html|title=W.H.O. Declares Global Emergency as Wuhan Coronavirus Spreads|last=|first=|date=30 January 2020|work=|access-date=30 January 2020|archive-url=https://web.archive.org/web/20200130195011/https://www.nytimes.com/2020/01/30/health/coronavirus-world-health-organization.html|archive-date=30 January 2020|language=en|vauthors=Wee SL, ((McNeil Jr. DG)), Hernández JC|website=[[The New York Times]]|url-status=live}}</ref><ref>{{cite journal|last=|first=|display-authors=6|vauthors=Chan JF, Yuan S, Kok KH, To KK, Chu H, Yang J, Xing F, Liu J, Yip CC, Poon RW, Tsoi HW, Lo SK, Chan KH, Poon VK, Chan WM, Ip JD, Cai JP, Cheng VC, Chen H, Hui CK, Yuen KY|date=February 2020|title=A familial cluster of pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus indicating person-to-person transmission: a study of a family cluster|url=|journal=Lancet|language=en|volume=395|issue=10223|pages=514–523|doi=10.1016/S0140-6736(20)30154-9|pmid=31986261|via=}}</ref>
 
==Referime==