Dallime mes rishikimeve të "Kriptografia"

[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Reverted Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
'''Kriptografia''' (nga [[Greqishtja|greq.]] ''κρυπτός'', kriptos - i fshehtë, dhe ''γραφία'', grafia - shkrim) është shkenca e [[kodi]]mit dhe e përçimit të [[Informacioni|informacioneve]] dhe të dhënave të fshehta (sekrete). Qëllimi kryesor i kriptografisë është fshehja e kuptimit të mesazheve, por zakonisht jo ekzistencës së tyre. Kriptografia përkufizohet sipas kriptografit të njohur [[Ron Rivest]] si "[[komunikimi]] në prani të kundërshtarëve". Ajo është pjesë qëndrore e disa fushave: [[Sigurimi i informacionit|sigurimit të informacioneve]] dhe çështjeve përkatëse, veçanërisht [[identifikimi]]t dhe [[Kontroll-hyrja|kontrollit hyrës]]. Kriptografia luan një rol te rendesishem edhe ne [[Informatika|informatikë]], veçanërisht ne teknikat e perdorura ne [[Siguria kompjuterike|sigurine kompjuterike dhe rrjetore]], si p.sh. kontrolli hyres apo të së drejtës së përdorimit të një aparati kompjuterik dhe besueshmerise se informacioneve. Kriptografia perdoret gjithashtu ne shume zbatime qe ndeshen ne jeten e perditeshme, si fjalekalimet kompjuterike, kartat bankare dhe tregetine elektronike. <br />Kriptografia së bashku me [[Kriptoanaliza|kriptoanalizën]] formojnë [[Kriptologjia|kriptologjinë]].
== Historia e kriptografsë ==
Ma hangsh mutin un hy me lup info me me dhan
 
==[[Mënyrat]] e kriptografisë==
Anonymous user