Dallime mes rishikimeve të "Frekuenca këndore"

v
Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
[[Spejtesia lineare|Ky]] koncept duhet dalluar nga [[Shpejtësia këndore]]
 
[[Skeda:Angularvelocity.svg|thumb|294px|Frekuenca këndore tregon se sa shpejt një objekt rrotullohet]] Në [[Fizika|fizikë]], '''frekuenca këndore''' ω (e referuar gjithashtu edhe si '''shpejtësia skalare këndore''', '''frekuanca radiale''', '''frekuenca rrezore''', '''frekuenca orbitale''') është një matje skalare e normës së rrotullimit. Frekuenca kendore është madhësia e sasisë vektoriale e njohur si ''[[shpejtësia këndore]]''. Termi '''frekuenca këndore vektoriale ''' <math>\vec{\omega}</math> përdoret ndonjëherë si një sinonim për madhësine e vektorit të [[Shpejtësia këndore|shpejtësisë këndore]].<ref name=UP1>{{cite book|author1=Karen Cummings|authorlink=|author2=David Halliday|title=Understanding physics|publisher=John Wiley & Sons Inc., authorized reprint to Wiley - India|date=|location=New Delhi|pages=449, 484, 485, 487|url=http://books.google.com/books?id=rAfF_X9cE0EC&printsec=copyright&rview=1&source=gbs_pub_info_s&cad=2|doi=}}(UP1)</ref>
 
Në sistemin e njësive[[SI]] , frekuenca këndore matet në [[radian]] për [[sekondë]], me dimensione s<sup>&minus;1</sup> meqënëse radiani është pa përmasa.
| title = Physics for Dummies
| publisher = Wiley Publishing Inc
| date =
| location = Hoboken, New Jersey
| pages = 201
Një shprehje që haset shpesh kur kemi të bëjmë me oshilime të vogla apo të papërfillshme, ku atenuimi është minimal është:<ref name=PoP1>{{cite book
| author1= Raymond A Serway
| authorlink =
| author2 = Jewett, John W.
| title = Principles of physics - 4th Edition
| publisher = McGraw - Hill Companies (McGraw - Hill Professional)
| date = 2003
| location =
| pages = 214, 216
| url = http://books.google.com/books?id=nrxT9Qjguk8C&pg=PA103&dq=angular+frequency&lr=&rview=1
*{{cite book
| author1= Richard P Olenick
| authorlink =
| author2= Apostol, Tom M.
| author3= Goodstein, David L.