Dallime mes rishikimeve të "Absorbimi"

12 bytes removed ,  15 vjet më parë
v
heu, ma kanë pshtellu
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
v (Absorpcioni u zhvendos tek Absorbimi)
v (heu, ma kanë pshtellu)
Dobësimi i një pjesëzës së rrymës ose të energjisë së një elektromagneti. Një valë me ndikim të ndryshëm kohorë me substanca (të pa tejdukshme dhe të pakalueshme për rreze radioaktive ) gjatë së cilës bëhet transformimi i tërë apo një pjese të energjisë që pranohet nga elementet përbërëse të substancë apo në forma tjera të energjisë (p.sh. nxehtësi). Pjesa e mbetur reflektohet ose depërton substancën ([[Transmisioni]]).
 
Tek absorpcioniabsorbimi i dritës molekulat e materies së rrezatuar në një pjesë kalojnë në gjendje energjie, ku varësisht nga aftësia e materialit absorbohen vetëm disa valë të gjatësive të caktuar. [[Drita|Spektri]] i dritë që ishte e bardhë paraqet viza dhe vija të errëta.
 
Vlerësimi i spektrit të absorcionitabsorbues bën të mundësohemmundshëm nxjerrjen e konkludimeve të gjëra për materialin e rrezatua. P.sh. mund të llogarite (Absorptionsdiagrami i spektrit spektroskopiaabsorbuese) jonizimi i elektroneve të brendshme të atomit gjatë ndryshimeve të nxituara në spektrin e Absorpcionitabsorbimit rëntgen.
 
==Kimi==
Në kiminë e trupave paraqet përpirjen (thithjen) e gazeve nga lëngjet a substancat e ngurta (Absorbentinetabsorbuesit) që krijojnë thartësira (lidhje kimike). Sipas ligjit të Henry-it mbi absorpcioninabsorbimin x=A*p, është sasia e koncentruar e gazit të absorbuar në një lëngë x është proporcionale me shtypjen e gazit në fazën e gaztë. Konstantja e proporcionit A quhet koeficienti i absorpcionitabsorbimit apo koeficienti i depërtimit/lëshimit. Në përgjithësi me rritjen e temperaturës rritet edhe sasia e absorbimit.
 
==Psikologji==
==Burimi i të dhënave==
<references />