Dallime mes rishikimeve të "Fahredin er-Razi"

v
+Skeda
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
v (+Skeda)
 
[[Skeda:تخطيط لاسم الإمام الرازي.png|parapamje|Kaligrafia e Raziut]]
'''Fakhr al-Din al-Razi''' ose '''Fakhruddin Razi''' ([[Arabisht]]: '''فخر الدين الرازي ''Fakhr al-Din al-Razi'') ishte teolog myslimanë, [[persiaPersët|persian]]n dhe filozof. Ai lindi më 1149 në Rej (në periferi të [[Teherani]]t në [[Iran]]) dhe vdiq më 1209 në Herat në [[Afganistan]]. Fakhruddin Razi ka dy punime të rëndësishme filozofike, ato janë: ''Mabahith al-mashriqiyya fi 'ilm al-ilahiyyat wa-'l-tabi'iyyat'' dhe ''al-Matalib al-'Alya''.
 
== Biografia ==
'''Abu Abdullah Muhammad ibn Umar ibn al-Husayn at-Taymi al-Bakri at-Tabaristani Fakhr al-Din al-Razi''' ([[Arabisht]]: أبو عبدالله محمد بن عمر بن الحسن بن الحسين بن علي التيمي البكري فخرالدین الرازی) lindi në një familje prej Amol në [[Persia|Persi]] (Iran), së pari ai studionte me babain e tij, më vonë në Merv dhe në Maragha, u bë një nxënësve të al-majd al-Jili. Ai u akuzua për racionalisëm.
 
== Lista e punimeve ==
Al-Razi shkroi mbi njëqind punime, disa më kryesore janë:
* Tafsir al-Kabir (i njohur si Mafatih al-Ghayb)
* Al-Bayan wa al-Burhan fi al-Radd `ala Ahl al-Zaygh wa al-Tughyan
* Al-Mahsul fi 'Ilm al-Usul
* Al-Mutakallimin fi 'Ilm al-Kalam
* Ilm al-Akhlaq (Shkenca e [[Morali në Islam|moralit]])
* Kitab al-Firasa
* Kitab al-Mantiq al-Kabir
* Kitab al-nafs wa l-ruh wa sharh quwa-huma (Libri mbi shpirtin)
* Mabahith al-mashriqiyya fi 'ilm al-ilahiyyat wa-'l-tabi'iyyat (Studimet në metafizikë dhe fizikë)
* Matalib al-'Aliya. Al-Razi e shkroi al-Matalib gjatë shkrimit së [[Tefsiri|al-Tafsir]] dhe vdiq para së t'i përfundoj këto punime.
* Muhassal afkar al-mutaqaddimin wa-'l-muta'akhkhirin
* Nihayat al 'Uqul fi Dirayat al-Usul
* Risala al-Huduth
* Sharh al-Isharat (Komentimi mbi Isharat)
* Sharh Asma' Allah al-Husna (Komentimi mbi Asma' Allah al-Husna)
* Sharh Kulliyyat al-Qanun fi al-Tibb
* Sharh Nisf al-Wajiz li'l-Ghazali (Komentimi mbi Nisf al-Wajiz së Al-Ghazali)
* Sharh Uyun al-Hikmah
 
== Lidhje të jashtme ==
* [https://web.archive.org/web/20160225095559/http://www.cis-ca.org/voices/r/alRazi-Fakhr%20al-Din.htm Biografia e tij] (Anglisht)
* [https://web.archive.org/web/20160304193606/http://www.sunnah.org/history/Scholars/al_fakhr_al_razi.htm Biografia nga Haddadi] (Anglisht)
 
[[Kategoria:Filozofë myslimanë]]
132

edits