Dallime mes rishikimeve të "Kriprat minerale"

Rregullova gabimet drejtshkrimore dhe shtova në përmbajtjen e pjesës .
[Redaktim i kontrolluar][pending revision]
v (Undid edits by 185.204.34.33 (talk) to last version by Olsi)
(Rregullova gabimet drejtshkrimore dhe shtova në përmbajtjen e pjesës .)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
KripratKripërat Minerale janejanë perbereslëndë teushqyese domosdoshem teshumëllojshme indeve, të cilat janë të domosdoshme për trupin tonë kalciumi. Frutat dhe perimet janë ushqime pasura me kripëra minerale . Këto lëndë kanë rëndësi madhe Marrinpasi pjeseshërbejnë needhe ndertiminsi përbërëse të skeletit dhe të dhëmbëve të njeriut në përbërjen e kockave,dhembjeve kontraktimincilit emoskularfutet (sidomoskalciumi tedhe fosfori. Marrin pjesë në ndërtimin e kockave zemres), mpiksjen e gjakut absorbimin e vitaminesvitaminës B12 akvitetin e enzimave perciminpërçimin nevror etj .Perthithet nePërthithet në praninpraninë e vitaminevitaminës D . Mungesa e kripërave minerale jep :Ricket ,tetaniRakitizëm ,dentim te rritjes, sidomosDhembje dhembjeve dhe kockave . Gjendet neproduktetnë produktet e qumshitqumështit ,verdhen tek e vezesverdha e vezës ,sardele tek sardelet ,soy soja , zarzavatet eetj thara.Pervec Përveç ujit rol te madh ne jetenjetën e qelizesqelizës luajneluajnë edhe kripratkripërat minerale . Mungesa apo sasia e teperttepërt e tyre mund te ndikojnndikojë ne crregullimeçrregullime teprocesevetë proceseve te jetes , po ashtu mund te shkaktojneshkaktojë edhe vdekjen e qelizave . Sasia e kripravekripërave minerale nuk eshteështë e njejtenjejtë ne te gjithegjithë organizmat e segjallë gjalles.
 
[[Kategoria:Kimi-cung]]
Anonymous user