Dallime mes rishikimeve të "Indoktrinimi"

10 bytes added ,  2 muaj më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
[[Skeda:Bundesarchiv_Bild_147-0510,_Berlin,_Lustgarten,_Kundgebung_der_HJ.jpg|parapamje| Anëtarët e Rinisë së Hitlerit duke kryer përshëndetjen naziste në një tubim në Lustgarten në Berlin, 1933]]
[[Skeda:Hk_protest_against_implementation_of_national_education_6.jpg|parapamje|Indoktrinimi në klasëshkollë, përfshirja e përmbajtjes politike në materialin studimor ose mësuesit që abuzojnë me rolin e tyre për të indoktrinuar studentët shkojnë kundër objektivave të arsimit që kërkon lirinë e mendimit dhe të menduarit kritik.]]
'''Indoktrinimi''' është procesi i [[wiktionary:inculcate|ngulitjes së]] një personi me [[Idea|ide]], [[Qëndrimi (psikologji)|qëndrime]], [[Kognicioni|strategji njohëse]] ose [[Metodologjia|metodologji]] profesionale (shih [[doktrina]] ). <ref>Funk and Wagnalls: "To instruct in doctrines; esp., to teach partisan or sectarian dogmas"; I.A. Snook, ed. 1972. ''Concepts of Indoctrination'' (London: Routledge and Kegan Paul).</ref> [[Njeriu|Njerëzit]] janë një specie e kafshëve shoqërore e formuar në mënyrë të pashmangshme nga [[Kultura|konteksti kulturor]], dhe për këtë arsye një shkallë e indoktrinimit është e nënkuptuar në marrëdhënien prind-fëmijë dhe ka një funksion thelbësor në formimin e komuniteteve të qëndrueshme të vlerave të përbashkëta.
 
 
== Konteksti politik ==
Të gjitha shtetet përfshihen në një formë indoktrinimi, për qëllime të ndryshme, në faza të ndryshme të jetës së një personi; për t'i përshtatur më mirë rolin e tyre në shoqëri. Indoktrinimi përdoret jo vetëm ndaj qytetarëve dhe subjekteve të një shteti, por edhe ndaj personave të huaj, si të burgosurit e luftës. Çështjet ligjore janë të shumta pasi ato lidhen me autoritetin e duhur ligjor për të kryer veprime të tilla, siç përcaktohet nga lloji i qeverisë dhe konteksti në të cilin mund të ndodhin çështje të tilla. Të gjithë fëmijët indoktrinohen në shkollat fillore <ref>{{Cite web|title=Project Zero|url=https://pz.harvard.edu/|publisher=Harvard University|lang=en}}</ref> dhe mësojnë himnin e vendit të tyre dhe narrativën historike. Ushtarët i nënshtrohen një forme indoktrinimi gjatë stërvitjes bazë. Kjo lidhet me kohezivitetin e grupit dhe psikologjinë.
 
== Konteksti fetar ==