Dallime mes rishikimeve të "Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë"

 
=== Firmëtarët ===
[[Skeda:Deklarata.jpg|djathtas|parapamje|285x285px|Pamja origjinale e procesverbalit të shpalljes së pavarësisë, foto [[Kel Marubi]] me 1937 me rastin e 25-vjetorit të Pavarësisë me cilësinë e fotografit zyrtar i Oborrit Mbretnor. Shënimi i mëposhtëm, i paidentifikuar autori, është bërë për emrat që ishin nga ana e pasme]]
Lista e atyre që e firmosën dokumentin që protokolloi shpalljen u botua më pas te gazeta e qeverisë së dalë nga ajo asamble, ''[[Përlindja e Shqipënies|Përlindja e Shqipniës]].'' Akti i shpalljes u shkrua në një copë letre, ku në formulimin protokollar radhiten 34 firma dhe në pjesën e pasme janë gjashtë firma tjera.<ref>{{Cite book|last=Frashëri|first=Kristo|url=https://books.google.com/books?id=iHgtAQAAIAAJ&q=Nebi+Sefa|title=Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë: 28 Nëntor 1912|publisher=Akademia e Shkencave e Shqipërisë|year=2008|isbn=978-99956-10-14-2|language=sq}}</ref>
{{columns-list|
# [[Zyhdi Ohri]]<br/>''(Zuhdi Ohria)''|colwidth=11em|style=width:800px}}
 
=== Cungimi i dokumentit të Deklaratës së Pavarësisë ===
Dokumenti u ruajt më pas nga Lef Nosi,<ref>{{Cite journal|last=Alpan|first=Necip|date=30 tetor 2015|title="28 nëntori"/ Akti i Pavarësisë, gabimet në kopjen e Lef Nosit (2)|url=https://shqiptarja.com/lajm/28-nentori-akti-i-pavaresise-br-gabimet-ne-kopjen-e-lef-nosit|journal=[[Shqiptarja.com]]|language=sq}}</ref> i cili e vendosi në dispozicion të një ekspozite të mbajtur me 25 vjetorin e pavarësisë më 1937. Për qëllimet e kësaj ekspozite fotografi zyrtar i Oborrit Mbretëror [[Kel Marubi]] e fotografoi së bashku me një riprodhim të anës së pasme ku gjendeshin firma të tjera.
Dokumenti u cungua qëllimisht nga regjimi komunist, duke larguar disa nga emrat nënshkrues të dokumentit të rëndësishëm. Kryetarja e Kuvendit i propozoi Presidentit të Republikës dekorimin me urdhrin “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” të [[Nikoll Kaçorri|Dom Nikollë Kaçorri]], [[Mid'hat Frashëri]], [[Mustafa Kruja]], [[Ilias Bej Vrioni|Iljaz Vrioni]], [[Pandeli Evangjeli]], [[Mehdi Frashëri]], [[Ali Këlcyra]], [[Valon Badivuku]] dhe [[Lef Nosi]]. Duke u bërë ndoshta një nga shtetet unikalë në botë që kryente një akt të tillë. Dikush nuk shihej me sy të mirë nga regjimi, dikush, sepse ashtu kishte vendosur kupola e lartë e regjimit, apo dikush tjetër thjesht se e ka pasur emrin afër njërit prej atyre që regjimi diktatorial i ardhur mbas vitit 1944, kishte vendosur se ata nuk duhej të ishin pjesë e një prej ngjarjeve më të rëndësishme të këtij kombi, ditës së shpalljes së pavarësisë.<ref>[http://www.zeriyt.com/publikohet-deklarata-e-plote-e-pavaresise-t40274.0.html Cungimi i Deklaratës]</ref>
 
Në kohën e regjimit komunist, nga ndërhyrjet historiografike u cungua edhe dokumenti i pavarësisë. Në albumin ''Rilindja Kombëtare'' botuar më 1962, firmëtarët e censuruar janë 9, në albumin ''PPSH 1941-1966'' me drejtoreshë Instituti [[Nexhmije Hoxha|Nexhmije Hoxhën]] firmëtarët e censuruar janë 14, ndërsa në tekstin kombëtar i Historisë së Shqipërisë 2008-2012 janë 4 të censuruar.<ref>{{Cite journal|last=Alpan|first=Necip|date=31 tetor 2015|title="28 Nëntori" / Çfarë di Kristo Frashëri për Aktin e Pavarësisë (3)|url=https://shqiptarja.com/lajm/28-nentorit-cfare-di-kristo-br-frasheri-per-aktin-e-pavaresise|journal=Shqiptarja.com|language=sq}}</ref>
 
== Shih edhe ==