Dallime mes rishikimeve të "Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë"

v
rregullim
v (rregullim)
[[Skeda:28nentor.jpg|thumbparapamje|djathtas|350px|[[Ismail Qemali]] në 1-vjetorin28 nëntor]] '''Shpallja e Pavarësisë''' është shpallja e pavarësisë së [[Vilajeti shqiptar|vilajetit shqiptar]] nga [[Perandoria Osmane]] në kushtet e [[Lufta e Parë Ballkanike|Luftës së Parë Ballkanike]]. [[Shqipëria]] u vetëshpall e pavarur në [[Vlorë]] më [[28 nëntor]] [[1912]] nga [[Ismail Qemali]]. Në shpalljen e pavarësisë morën pjesë 40 delegatë nga të gjitha trevat shqiptare. Menjëherë pas shpalljes së pavarësisë, Asambleja e Vlorës formoi qeverinë e parë të Shqipërisë së Pavarur të drejtuar nga [[Ismail Qemali]] si dhe Pleqësinë.
 
Arritja e kryengritjes shqiptare të 1912 u dha të kuptonte shteteve ballkanike se gjendja e Perandorisë Osmane ishte e dobët. [[Mbretëria e Serbisë]] ishte kundër planit të Vilajetit[[Vilajeti]]t Shqiptar, duke parapëlqyer një shkartisje të [[Rumelia|Rumelisë]] mes katër shteteve ballkanike. Shtete të cilat planifikuan ndarjen e territoreve evropiane osmane dhe gjithashtu u ujdisën që territoret e pushtuara gjatë Luftës Ballkanike të qeveriseshin si ''Condominium''. Kjo edhe është arsyeja e Asamblesë Mbarëshqiptare të tubuar nga Ismail Qemali, ku morën pjesë [[Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë#DelegatetFirmëtarët|83 delegatë]] nga të gjitha trevat shqiptare.
 
== Pavarësia ==
 
=== Shpallja ===
Asambleja prej 40 delegatëve në [[Kasaba|kasabanëkasaba]] e Vlorës më 28 nëntor 1912, shpalli pavarësinë e Shqipërisë. Procesverbali pas të cilit u radhitën firmat e të dërguarve që u ujdisën për shpalljen u diktua nga Ismail Qemali, u shkrua në [[Gjuha shqipe|gjuhën shqipe]] nga [[Luigj Gurakuqi]] dhe në vijim në [[Turqishtja osmane|osmanisht]] nga [[Shefqet Dajiu]]. Teksti i procesverbalit të mbledhjes nis me fjalët:
<blockquote>"''Në Vlonë më 15/28 të Vjeshtës së Tretë [[Kalendari hixhri|1328]]/1912''
 
:''Pas fjalëvet që tha z. Kryetar [[Ismail Qemali|Ismail Kemal beu]], me të cilat tregoi rrezikun e math në të cilin ndodhet sot Shqipëria, të gjithë delegatët me një zâ venduan që Shqipëria më sot të bâhet në vehte, e lirë e e mosvarme.''"</blockquote>
# [[Ismail Qemali]]<br/>''(Ismaïl Kemal)''
# [[Nikoll Kaçorri]]<br/>''(Kaçorri)''
# [[Vehbi Dibra|Vehbi Dibra Agolli]]<br/>''(Ottomanme writing[[Alfabeti osman|shkrimin osman]])''
# [[Babë Dud Karbunara|Jorgji Karbunara]]<br/>''(J. Karbunara)''
# [[Elmas Boçe]]<br/>''(Elmas Boce)''
# [[Dhimitër Tutulani]]<br/>''(E padiktueshme)''
# [[Aristidh Ruçi]]<br/>''(A. Rruçi)''
# [[Abdi bej Toptani]]<br/>''(Abdi)''
# [[Abaz Çelkupa|Abaz Dilaver Çelkupa]]<br/>''(Abas Dilaver)''
# [[Mid'hat Frashëri]]<br/>''(Midhat Frashëri)''
# [[Zihni Abaz Kanina]]<br/>''(Zihni Abbas Kanina)''
# [[Xhelal Koprëncka]]<br/>''(Xelal Ko)''
# [[Hajredin bej Cakrani]]<br/>''(Hajredin Çakran)''
# [[Qemal Karaosmani]]<br/>''(Qemal Elbasani)''
# [[Iljaz bej Vrioni|Ilias bej Vrioni]]<br/>''(Iljas Vrijon)''
# [[Salih Gjuka]]<br/>''(Salih Gjuka)''
# [[Dhimitër Beratti]]<br/>''(D Beratti)''
# [[Dhimitër Mborja]]<br/>''(Dh Emmanuel)''
# [[Dhimitër Zografi]]<br/>''(Dimitri Zografi)''
# [[Murad bej Toptani]]<br/>''(Murad Toptani)''
# [[Pandeli Cale]]<br/>''(Pandeli Cale)''
# [[Luigj Gurakuqi]]<br/>''(Luz Gurakuqi)''
# [[Nuri Sojliu]]<br/>''(Nuri)''
# [[Mustafa Merlika-Kruja]]<br/>''(Mustafa Asim Kruja)''
# [[Ferit bej Vokopola]]<br/>''(M. Ferid Vokopola)''
# [[Ymer Deliallisi]]<br/>''(Ymer)''
# [[Xhemal Deliallisi]]<br/>''(Cemmalyyddin bey)''