Dallime mes rishikimeve të "Paraardhësi"

13 bytes added ,  5 muaj më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Një '''paraardhës''' i njohur gjithashtu si një '''paraardhësi''' ose një '''stërgjysh,''' <ref>{{Cite web|title=Thesaurus results for FOREFATHER|url=https://www.merriam-webster.com/thesaurus/forefather|access-date=2020-04-07|website=Merriam-Webster Online Dictionary|language=en}}</ref> është një [[Prindi|prind]] ose prind (''rekursion'') i një ngjarje e mëparshme (p.sh., një gjysh, stër-gjysh, stër-stër-gjyshëritë dhe kështu radhë) . ''Paraardhës'' është "çdo person nga i cili rrjedh. Në ligj, personi nga i cili është trashëguar një pasuri.” <ref>{{Cite book|title=Websters New World Dictionary|publisher=The World Publishing Company|location=Cleveland and New York| language=en}}</ref>
 
Dy individë kanë një [[Gjenetika|marrëdhënie gjenetike]] nëse njëri është paraardhësi i tjetrit ose nëse kanë një paraardhës të përbashkët. Në [[Evolucioni|teorinë evolucionare]], speciet që ndajnë një paraardhës evolucionar thuhet se janë me prejardhje të përbashkët . Megjithatë, ky koncept i prejardhjes nuk zbatohet për disa [[Bakterët|baktere]] dhe organizma të tjerë të aftë për transferimin horizontal të gjeneve . Disa studime sugjerojnë se një person mesatar ka dy herë më shumë paraardhës femra sesa paraardhës meshkuj. Kjo mund të ketë qenë për shkak të prevalencës së kaluar të marrëdhënieve poligjene dhe hipergamisë femërore. <ref>{{Cite web|last=Tierney|first=John|date=5 September 2007|title=The Missing Men in Your Family Tree|url=https://tierneylab.blogs.nytimes.com/2007/09/05/the-missing-men-in-your-family-tree/|url-status=live|archive-url=https://web.archive.org/web/20180505211842/https://tierneylab.blogs.nytimes.com/2007/09/05/the-missing-men-in-your-family-tree/|archive-date=5 May 2018|access-date=5 May 2018|website=[[The New York Times]]| language=en}}</ref>
 
Duke supozuar se të gjithë paraardhësit e një individi janë ndryshe të palidhura me njëra-tjetrën, që individi ka 2<sup>''n''</sup> paraardhësit në ''n'' breza para saj/tij dhe një total prej 2 <sup>''g'' +1</sup>&nbsp;−&nbsp;2 paraardhës në ''g'' brezat para tij/saj. Megjithatë, në praktikë, është e qartë se shumica e paraardhësve të njerëzve (dhe çdo specie tjetër) janë të lidhur shumëfish. Konsideroni ''n''&nbsp;=&nbsp;40: speciet njerëzore janë më shumë se 40 breza të vjetër, megjithatë numri 2<sup>40</sup>, afërsisht 10<sup>12</sup> ose një trilion, është më i vogël se numri i njerëzve që kanë jetuar ndonjëherë .