Dallime mes rishikimeve të "Llojet e rrezikuara"

Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.8.5
[pending revision][pending revision]
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.8.5)
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.8.5)
==Statusi i ruajtjes==
{{Main article|Statusi i ruajtjes}}
Statusi i ruajtjes së një specie tregon gjasat që ajo të zhduket. Shumë faktorë konsiderohen gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes së një specieje; p.sh. statistika të tilla si numri i mbetur, rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, nivelet e suksesit të mbarështimit ose kërcënimet e njohura.<ref>{{cite web |url=http://www.natureserve.org/infonatura/Lnsstatus.htm |title=NatureServe Conservation Status |date=April 2007 |publisher=NatureServe |accessdate=2 June 2012 |archive-date=21 shtator 2013 |archive-url=https://web.archive.org/web/20130921055302/http://www.natureserve.org/infonatura/Lnsstatus.htm |url-status=dead }}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.iucnredlist.org/about/red-list-overview |title=Red List Overview |date=February 2011 |publisher=IUCN |accessdate=2 June 2012 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120527175928/http://www.iucnredlist.org/about/red-list-overview |archivedate=May 27, 2012 }}</ref>
 
Mbi 50% e specieve të botës vlerësohet të jenë në rrezik të zhdukjes. Në nivel ndërkombëtar, 199 vende kanë nënshkruar një marrëveshje për të krijuar plane veprimi për biodiversitetin që do të mbrojnë speciet e rrezikuara dhe të tjera të kërcënuara. Në Shtetet e Bashkuara, plane të tilla zakonisht quhen Plani i Rimëkëmbjes së Specieve. Lista e Kuqe e IUCN e Specieve të Kërcënuara është renditja më e njohur e statusit të ruajtjes në mbarë botën dhe sistemi i renditjes.<ref>{{cite web|url=http://www.conservationandwildlife.com/threatened-species/ |title=Threatened Species |publisher=Conservation and Wildlife |accessdate=2 June 2012 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120913043721/http://www.conservationandwildlife.com/threatened-species |archivedate=September 13, 2012 }}</ref>