Dallime mes rishikimeve të "Arsimi parashkollor"

v
Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)December( +\d{4}) +\1dhjetor\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)June( +\d{4}) +\1qershor\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?da...
vNo edit summary
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)December( +\d{4}) +\1dhjetor\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)June( +\d{4}) +\1qershor\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?da...)
Në vitin 1779, [[J. F. Oberlin|Johann Friedrich Oberlin]] dhe Louise Scheppler themeluan në [[Strasburg]] një institucion për kujdesin dhe edukimin e fëmijëve parashkollorë prindërit e të cilëve punonin gjatë ditës. <ref>Samuel Lorenzo Knapp (1846), ''Female biography: containing notices of distinguished women'' Philadelphia: Thomas Wardle. p. 230</ref> Në të njëjtën kohë, në vitin 1780, institucione të ngjashme për foshnje u krijuan në [[Bavaria|Bavari]] <ref>Manfred Berger, [http://www.kindergartenpaedagogik.de/414.html "Kurze Chronik der ehemaligen und gegenwärtigen Ausbildungsstätten für Kleinkindlehrerinnen, Kindergärtnerinnen, Hortnerinnen ... und ErzieherInnen in Bayern"] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130904234012/http://www.kindergartenpaedagogik.de/414.html |date=4 September 2013 }} in '‘Das Kita-Handbuch ‘‘, ed. Martin R. Textor</ref> Ndërkaq, në vitin 1802, Pauline zur Lippe themeloi një qendër parashkollore në [[Detmold]].
 
Në vitin 1816, [[Robert Owen]], një filozof dhe [[Pedagogjia|pedagog]], hapi shkollën e parë britanike të foshnjave në [[New Lanark]], Skoci. <ref name="vag75">{{Cite journal|last=Vag|first=Otto|date=Marchmars 1975|title=The Influence of the English Infant School in Hungary|journal=International Journal of Early Childhood|volume=7|issue=1|pages=132–136|doi=10.1007/bf03175934|language=en}}</ref> <ref>{{Cito web|url=http://www.newlanark.org/kids/index2.html|title=New Lanark Kids: Robert Owen|accessdate=1 Decemberdhjetor 2013|archiveurl=https://web.archive.org/web/20100815052526/http://www.newlanark.org/kids/index2.html|archivedate=15 Augustgusht 2010|language=en}}</ref> <ref name="infed">[http://www.infed.org/thinkers/et-owen.htm Education in Robert Owen's New Society: the New Lanark Institute and schools]</ref> Në bashkëpunim me sipërmarrjen e tij për fabrikat Owen donte që fëmijëve t'u jepej një edukim i mirë moral në mënyrë që ata të ishin të aftë për punë. Sistemi i tij ishte i suksesshëm në edukimin e fëmijëve me njohuri elementare të shkrim-leximi dhe aritmetikës. <ref>{{Cito web|url=http://socialist-courier.blogspot.co.uk/2012/06/robert-owen-and-new-lanark.html|title=Socialist – Courier: Robert Owen and New Lanark|publisher=Socialist-courier.blogspot.co.uk|accessdate=27 Novembernëntor 2013|date=29 Juneqershor 2012|language=en}}</ref>
 
[[Samuel Wilderspin|Samuel Wilderspin]] hapi shkollën e tij të parë të foshnjave në Londër në vitin 1819, <ref>{{Cite book|url=https://archive.org/details/onimportanceedu00wildgoog|page=[https://archive.org/details/onimportanceedu00wildgoog/page/n237 3]|title=The Importance of Educating the Infant Poor|publisher=W. Simpkin & R. Marshall, Goyder, printer|year=1823|first=Samuel|last=Wilderspin|location=London|language=en}}</ref> dhe vazhdoi të themelojë edhe qindra institucione të tjera. Ai publikoi shumë shkrime mbi këtë temë dhe veprimtaria e tij u bë model për shkollat e foshnjave në të gjithë Britaninë e Madhe. Loja ishte një pjesë e rëndësishme e sistemit të edukimit sipas Wilderspin. Ai konsiderohet si mësuesi i parë që përdori [[ Shesh lojërash|sheshin e lojërave]] në [[Mësimdhënia|procesin mësimor]]. Në vitin 1823, Wilderspin botoi veprën me titull ''Mbi Rëndësinë e Edukimit të Fëmijëve të Varfër - On the Importance of Educating the Infant Poor'', bazuar në shkollë. Ai filloi të punojë për Shoqërinë e Shkollave të Foshnjave vitin pasues, duke informuar të tjerët për pikëpamjet e tij. Ai gjithashtu shkroi edhe veprën me titull "''Sistemi i Foshnjoreve - The Infant System''", në të cilet flet për zhvillimin e fuqive fizike, intelektuale dhe morale për të gjithë fëmijët nga një deri në shtatë vjeç".
* Fay, J. & Funk, D. (1995). Teaching with love & logic. Golden, CO: The Love & Logic Press, Inc.
* Glasser, W. (1984). Self-importance boosts learning. The School Administrator 45, 16–18.
* {{cite web |last1=Glasser |first1=W. |year=1996 |title=Then and now. The theory of choice |journal=Learning |volume=25 |issue=3 |pages=20–22 |url=http://eric.ed.gov/?id=EJ536917 |accessdate=30 Septembershtator 2013|language=en}}
* Heyman, G., Dweck, C., & Cain, K. (1992). Young children's vulnerability to self-blame and helplessness: Relationship to beliefs about goodness. Child Development, 63, 401-415.
* Individuals with Disabilities Individualizing Education Act (IDEA) Data. (2006). Part B child count data [Table]. Retrieved 25 May 2008, from https://web.archive.org/web/20130727110604/http://www.ideadata.org/PartBData.asp