Dallime mes rishikimeve të "Llojet e rrezikuara"

v
Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*)September +(\d{1,2}), +(\d{4}) +\1\2 shtator \3, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)June( +\d{4}) +\1qershor\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|ai...
[pending revision][pending revision]
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular Ndryshim nga aplikacioni Android
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*)September +(\d{1,2}), +(\d{4}) +\1\2 shtator \3, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)June( +\d{4}) +\1qershor\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|ai...)
==Statusi i ruajtjes==
{{Main article|Statusi i ruajtjes}}
Statusi i ruajtjes së një specie tregon gjasat që ajo të zhduket. Shumë faktorë konsiderohen gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes së një specieje; p.sh. statistika të tilla si numri i mbetur, rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, nivelet e suksesit të mbarështimit ose kërcënimet e njohura.<ref>{{cite web |url=http://www.natureserve.org/infonatura/Lnsstatus.htm |title=NatureServe Conservation Status |date=Aprilprill 2007 |publisher=NatureServe |accessdate=2 Juneqershor 2012 |archive-date=21 shtator 2013 |archive-url=https://web.archive.org/web/20130921055302/http://www.natureserve.org/infonatura/Lnsstatus.htm |url-status=dead }}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.iucnredlist.org/about/red-list-overview |title=Red List Overview |date=Februaryshkurt 2011 |publisher=IUCN |accessdate=2 Juneqershor 2012 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120527175928/http://www.iucnredlist.org/about/red-list-overview |archivedate=May 27, maj 2012 }}</ref>
 
Mbi 50% e specieve të botës vlerësohet të jenë në rrezik të zhdukjes. Në nivel ndërkombëtar, 199 vende kanë nënshkruar një marrëveshje për të krijuar plane veprimi për biodiversitetin që do të mbrojnë speciet e rrezikuara dhe të tjera të kërcënuara. Në Shtetet e Bashkuara, plane të tilla zakonisht quhen Plani i Rimëkëmbjes së Specieve. Lista e Kuqe e IUCN e Specieve të Kërcënuara është renditja më e njohur e statusit të ruajtjes në mbarë botën dhe sistemi i renditjes.<ref>{{cite web|url=http://www.conservationandwildlife.com/threatened-species/ |title=Threatened Species |publisher=Conservation and Wildlife |accessdate=2 Juneqershor 2012 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120913043721/http://www.conservationandwildlife.com/threatened-species |archivedate=September 13, shtator 2012 }}</ref>
[[File:Linces1.jpg|thumb|[[Rrëqebulli Iberian]] (''Lynx pardinus''), një specie e Rrezikuar]]
 
<gallery mode="packed">
Tiger berlin-5.JPG|[[Tigri Siberian]], një specie e Rrezikuar (deri tani tre nënlloje të tigrit janë
zhdukur)<ref>{{cite web |url=http://www.sundarbantigerproject.info/viewpage.php?page_id=2 |title=The Tiger |publisher=Sundarbans Tiger Project |accessdate=2 Juneqershor 2012 |archiveurl=https://archive.is/20120917192637/http://www.sundarbantigerproject.info/viewpage.php?page_id=2 |archivedate=17 Septembershtator 2012 }}</ref>
Siamese Crocodiles.JPG|[[Krokodili Siames]], një specie e rrezikuar
Lepidochelys kempii.jpg|[[Breshka e detit Kemp]], një specie e rrezikuar