Dallime mes rishikimeve të "Islamofobia"

5 bytes removed ,  9 muaj më parë
v
Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*)July( +\d{4}) +\1korrik\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)March( +\d{4}) +\1mars\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2}...
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet)
Etiketa: Manual revert
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*)July( +\d{4}) +\1korrik\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2} +)March( +\d{4}) +\1mars\2, -(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*\|\s*(?:access\-?|archive\-?|doi\-broken\-|lay\-|pmc\-embargo\-|publication\-|air\-?)?date\s*=\s*\d{1,2}...)
'''Islamofobia''' është frika, urrejtja ose paragjykimi ndaj fesë [[Islami|islame]] ose [[Myslimanët|myslimanëve]] në përgjithësi,<ref>{{Cite web|url=https://www.lexico.com/definition/islamophobia|title=Islamophobia|website=lexico.com|language=en}}</ref><ref>{{Cite web|url=https://www.dictionary.com/browse/islamophobia|title=Islamophobia|website=dictionary.com|language=en}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/islamophobia|title=Islamophobia|website=collinsdictionary|language=en}}</ref> veçanërisht kur shihet si një forcë gjeopolitike ose burim [[terrorizmi]]t.<ref name="egorova">See Egorova; Tudor (2003) pp. 2–3, which cites the conclusions of Marquina and Rebolledo in: "A. Marquina, V. G. Rebolledo, 'The Dialogue between the European Union and the Islamic World' in Interreligious Dialogues: Christians, Jews, Muslims, Annals of the European Academy of Sciences and Arts, v. 24, no. 10, Austria, 2000, pp. 166–68. "</ref><ref name="Pew3">{{cite report|url=http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Pew-Research-Center-EU-Refugees-and-National-Identity-Report-FINAL-July-11-2016.pdf|title=Europeans Fear Wave of Refugees Will Mean More Terrorism, Fewer Jobs|last1=Wike|first1=Richard|last2=Stokes|first2=Bruce|last3=Simmons|first3=Katie|date=Julykorrik 2016|publisher=Pew Research Center|page=4|access-date=27 November 2016|url-status=dead|archive-url=https://web.archive.org/web/20161127220309/http://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Pew-Research-Center-EU-Refugees-and-National-Identity-Report-FINAL-July-11-2016.pdf|archive-date=27 Novembernëntor 2016|language=en}}</ref>
 
Kuptimi i termit vazhdon të debatohet dhe disa e çmojnë atë si problematik. Disa studiues e konsiderojnë Islamofobinë si një formë të ksenofobisë ose [[Racizmi|racizmit]], megjithëse legjitimiteti i këtij përkufizimi është i diskutueshëm. Disa studiues e shohin Islamofobinë dhe racizmin si fenomene pjesërisht të mbivendosura, ndërsa të tjerët e kontestojnë marrëdhënien, kryesisht me arsyetimin se feja nuk është racë. Shkaqet dhe karakteristikat e Islamofobisë janë gjithashtu tema të debatit. Disa komentatorë kanë paraqitur një rritje të islamofobisë që rezulton nga [[sulmet e 11 shtatorit]], ngritja e [[Daeshi|Shtetit Islamik të Irakut dhe Levantit]] dhe sulmeve të tjera [[Islami dhe terrorizmi|terroriste]] në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara nga [[Fondamentalizmi islam|ekstremistët islamikë]]. Disa e kanë shoqëruar atë me praninë e shtuar të myslimanëve në Shtetet e Bashkuara dhe [[Feja islame në Evropë|në Bashkimin Evropian]], ndërsa të tjerët e shohin atë si një përgjigje ndaj shfaqjes së një identiteti global mysliman.
 
=== Në Shqipëri ===
Shkrimtari [[Ismail Kadare]] me prejardhje nga një familje myslimane [[Gjirokastra|gjirokastrite]],<ref>{{cite web|title=A Girl in Exile by Ismail Kadare, Reviewed by John Sutherland|url=https://www.thetimes.co.uk/article/a-lost-soul-in-the-land-of-the-censors-39n0fmlql|date=19 Marchmars 2016|work=The Times|language=en}}</ref> dhe me paraardhësin nga e ëma [[Bektashijtë|bektashiun]] [[Hoxhë]] Dobin duke qenë përfaqësues i rrymës letrare të [[Bejtexhinjtë|bejtexhinjve]],<ref>{{cite web|author=Novruz Shehu|url=http://www.bksh.al/adlib/scripts/wwwopac.exe?DATABASE=catalo&OPAC_URL=/adlib/beginner/index_al.html&LANGUAGE=1&%250=200202051&LIMIT=0|title=Gjenealogji krijuese hoxhë Dobi, stërgjyshi poet i Kadaresë: duke gërmuar në rrënjët e shpirtit letrar të shkrimtarit të njohur|publisher=Shqip|page=42|date=11 Augustgusht 2006|accessdate=29 Octobertetor 2019|language=sq}}</ref> pasi qe angazhuar që në periudhën e [[Diktatura ne Shqiperi|diktaturës komuniste]] me veprat e tij letrare kundër traditave fetare në frymën e [[Revolucioni Kulturor|Revolucionit Kulturor]],<ref>{{cite book|title=Islamic Leadership in the European Lands of the Former Ottoman and Russian Empires: Legacy, Challenges and Change|chapter=Albania|author=Olsi Jazexhi|editor=Egdunas Racius|editor2=Antonina Zhelyazkova|publisher=Brill|date=2017|page=55|isbn=9789004352681|chapter-url=https://books.google.com/books?id=U_U4DwAAQBAJ&pg=PA55|language=en}}</ref> propozoi mos-hapjen e [[Xhamia|xhamive]] kur presidenti [[Ramiz Alia]] po konsideronte lejimin e [[Liria e fesë në Shqipëri|lirisë fetare në Shqipëri]]. Duke e argumentuar se Islami përbën një pengesë në ribashkimin me "familjen evropiane".<ref>{{Cite web|url=http://www.gazetadita.al/frika-ndaj-islamit-ne-shqiperi-2/|title=Frika ndaj Islamit në Shqipëri|author=Besnik Sinani|date=11 nëntor 2012|language=sq}}</ref>
 
Më 1992 u shpreh publikisht "Shqiptarët janë ndër ato popuj që kanë vuajtur njëlloj si prej Komunizmit ashtu edhe prej Islamit." Deklaratë kjo që shkaktoi pakënaqësi dhe si pasojë çoi drejt protestave të zëshme nga [[Shqiptarët në Shtetet e Bashkuara|diaspora shqiptare]] në [[Nju Jork|New York]].<ref>{{cite web|last1=Ke|first1=Jing|title=The four others in I. Kadare's works: a study of the Albanian national identity|date=Octobertetor 2013|publisher=Electronic Theses and Dissertations|url=https://ir.library.louisville.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1729&context=etd|page=36|language=en|authorlink=Ke Jing (albanologe)}}</ref> Duke iu bashkuar disa intelektualëve katolikë, ai argumentonte se për të fituar një hapje drejt [[Evropa Perëndimore|Evropës Perëndimore]], duhej lënë Islami nga popullsia me prejardhje myslimane, e madje edhe të konvertoheshin në të krishterë.<ref name=":Clayer">{{cite book|title=Muslim Identity and the Balkan State|chapter=Islam, state and society in post-Communist Albania|author=Nathalie Clayer|editor=Hugh Poulton|date=1997|publisher=C. Hurst & Co. Publishers|page=133|chapter-url=https://books.google.com/books?id=lQqHjwW6XzcC&pg=PA32|isbn=9781850652762|language=en}}</ref><ref name=":0" />
 
Kleriku i parë i vrarë nga çetat komuniste qe [[Hoxhë|hoxha]] i [[Sauk|Saukut]], [[Selim Brahja]],<ref>{{Cite web|url=http://www.rd.al/2016/11/nata-e-shen-bartolomeut-ne-tirane/|title=Nata e Shën Bartolomeut në Tiranë|date=11 nëntor 2016|accessdate=18 nëntor 2020|website=rd.al|last=Butka|first=Uran|authorlink=Uran Butka|language=sq}}</ref> si dhe pushkatimi i 67 [[Balli Kombëtar|ballistëve]] në [[Lushnja|Lushnje]] pati kriter [[Synetia|rrethprerjen]],<ref>{{Cite web|url=https://gazetamapo.al/mehmeti-e-dushani-i-zhveshen-ballistet-para-se-ti-pushkatonin/|title=Agim Musta: Mehmeti e Dushani i zhveshën ballistët para se t'i pushkatonin|website=gazetamapo.al|language=sq|interviewer=Valentina Madani|date=30 tetor 2016}}</ref> e ndër 2169 objektet e kultit që shkatërroi diktatura komuniste, prej të cilave 530 ishin [[Teqeja|teqe]], [[Tyrbeja|tyrbe]], mekame dhe dergjahe që i përkisnin [[tarikati]]t bektashi. 740 xhami u shkatërruan, disa prej të cilave qenë me rëndësi dhe vlerë arkitekturore të tilla si [[Xhamia e Kubeliesë|Xhamia Kubelie]] në [[Kavaja|Kavajë]], [[Xhamia e Abdurrahman Pashës]] në [[Peqini|Peqin]] dhe [[Xhamitë e prishura në Elbasan|dy xhamitë]] në [[Elbasani|Elbasan]] që ishin të shekullit të 17.<ref name="Nurja204205">{{harvnb|Nurja|2012|pp=204–205}}.</ref> Ndër 1,127 ndërtesat islame që ekzistonin para komunizmit, vetëm 50 xhami ngelën, edhe këto në gjendje të rënduar.<ref name="Ramet220">{{harvnb|Ramet|1998|p=220}}. "Of the 1,127 mosques in Albania before the communist takeover, only fifty survived that era, most of them dilapidated. As of 1991, only two mosques in Tiranë were fit for use by worshipers."</ref> Ndërsa për intelektualë katolikë si [[Zef Pllumi]] komunizmi shqiptar ishte një “fundamentalizëm islamik i veshur me maskën e komunizmit”, ndërsa për [[Ardian Ndreca|Ardian Ndrecën]] komunizmi shqiptar kishte origjinë islamike dhe kjo tregohet nga armiqësia e veçantë e komunistëve ndaj Kishës katolike.<ref name=":0" />