Dallime mes rishikimeve të "Humanizmi dhe Renesansa"

v
Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
v (Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
[[File:Da Vinci Vitruve Luc Viatour.jpg|thumb|Njeriu Vitruvian - Leonardo Da Vinci]]
'''Humanizmi dhe Renesansa''' ose '''Humanizmi i Rilindjes''' është një lëvizje e studimit të shumanshëm të antikitetit klasik, fillimisht në Itali e pastaj edhe në vendet tjera evropiane, në shekujt XIV, XV dhe XVI. Termi Humanizëm është i kohës bashkëkohore me të cilin përcatohet ajo periudhë, ndërsa Humanizmi i Rilindjes ose Humanizmi dhe Renesansa është një retronim i përdorur për ta dalluar atë periudhë nga zhvillimet e mëvonshme humaniste. <ref>{{cite encyclopedia |last= |first= |author-link= |editor-last=Baku |editor-first=Pasho |editor-link= |encyclopedia=Enciklopedia universale e ilustruar |title=Humanizëm |trans-title= |url= |access-date= |language= |edition= |date= |year=2011 |publisher=Shtëpia Botuese Bacchus |location=Tiranë |oclc= 734077163|pages=425 - 426 |ref=Baku}}</ref> <ref>The term ''la rinascita'' (rebirth) first appeared, however, in its broad sense in Giorgio Vasari's ''Vite de' più eccellenti architetti, pittori, et scultori Italiani'' (The Lives of the Artists, 1550, revised 1568) Erwin Panofsky. ''Renaissance and Renascences in Western Art'', New York: Harper and Row, 1960.
"The term ''umanista'' was used in fifteenth-century Italian academic slang to describe a teacher or student of classical literature and the arts associated with it, including that of rhetoric. The English equivalent 'humanist' makes its appearance in the late sixteenth century with a similar meaning. Only in the nineteenth century, however, and probably for the first time in ''Humanism in Germany'' in 1809, is the attribute transformed into a substantive: ''humanism'', standing for devotion to the literature of ancient Greece and Rome, and the humane values that may be derived from them" Nicholas Mann "The Origins of Humanism", ''Cambridge Companion to Humanism'', Jill Kraye, editor [Cambridge University Press, 1996], p. 1–2). The term "Middle Ages" for the preceding period separating classical antiquity from its "rebirth" first appears in Latin in 1469 as ''media tempestas''.</ref>