Dallime mes rishikimeve të "Mehmed pashë Qyprilliu"

v
→‎Familja: - Rregullim i problemeve me citimet
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (→‎Familja: - Rregullim i problemeve me citimet)
Etiketa: përpunim burimi 2017
 
== Familja ==
Ndërsa ishte i vendosur në [[Vezirqëpry|Köprü]] të [[Anadolli]]t, ai u martua me Ajshe Hatun ([[Hanëmi|Hanëm]]), vajzën e Jusuf Agas, një i famshëm me origjinë nga [[Kayacık, Ezine|Kayacık]], një fshat i [[Havza]] në [[Amasia]]. Jusuf Aga ishte një ''voyvoda'' (fermer taksash)<ref name="cambridge">{{cite book|authorsauthor1=Suraiya Faroqhi, |author2=Bruce McGowan, |author3=Sevket Pamuk|url=https://www.google.com/books/edition/An_Economic_and_Social_History_of_the_Ot/c00jmTrjzAoC?hl|title=An Economic and Social History of the Ottoman Empire|page=671|publisher=[[Cambridge University Press]]|language=en|year=2011|isbn=9780521574556}}</ref> që ndërtoi një urë në Kadegra, e cila u bë kështu Köprü, nga e cila u mor edhe emri i familjes së Mehmedit (i cili fillimisht ishte vendosur atje dhe ku ishte [[Sanxhakbeu|sanxhak-beu]]).<ref name="brill">{{cite book|last1=Kenan|first1=Seyfi|last2=Aksin Somel|first2=Selçuk|url=https://books.google.com/books?id=xM87EAAAQBAJ|title=Dimensions of Transformation in the Ottoman Empire from the Late Medieval Age to Modernity: In Memory of Metin Kunt|page=73|publisher=[[Brill Publishers|Brill]]|year=2021|isbn=978-9004442351|language=en|quote=daughter of a certain Yusuf Ağa, a notable originally from the Kayacik (village) of Havza (town) at Amasya. Yusuf Ağa was the voyvod[a] of Kadegra, a district of Amasya, where Mehmed was sancakbey in 1634, kadegra was named Köprü [from which the Köprülü get their name] after a bridge that Yusuf Ağa constructed}}</ref> Së bashku ata patën një numër fëmijësh, më i njohuri prej të cilëve ishte [[Fazil Ahmed pashë Qyprilliu]].<ref name="brill"/>
 
==Shih edhe==