Dallime mes rishikimeve të "Feja natyrore"

214 bytes added ,  3 muaj më parë
Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.8.6
No edit summary
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 1 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 0) #IABot (v2.0.8.6)
 
== Përmbledhje ==
Shumica e autorëve e konsiderojnë fenë natyrore jo vetëm si themelin e [[Monoteizmi|feve monoteiste]], siç janë [[judaizmi]], [[krishterimi]] dhe [[islami]], por edhe si një lloj religjioni i dallueshëm prej tyre. Sipas disa autorëve, aspektet e fesë natyrore gjenden në mënyrë universale midis të gjithë popujve, shpesh në forma të tilla si [[shamanizmi]] dhe [[animizmi]] dhe që akoma vazhdojnë të praktikohen në shumë pjesë të botës. Besimet tradicionale fetare të shoqërive autoktone amerikane për shembull konsiderohen se posedojnë disa aspekte të fesë natyrore.<ref>{{cite web |url=http://www.hrc.utexas.edu/multimedia/video/2008/wallace/wright_frank_lloyd_t.html |title=Frank Lloyd Wright |publisher=The Mike Wallace Interview |year=1957 |website=Harry Ransom Center |lang=en |access-date=10 mars 2022 |archive-date=4 dhjetor 2018 |archive-url=https://web.archive.org/web/20181204205334/http://www.hrc.utexas.edu/multimedia/video/2008/wallace/wright_frank_lloyd_t.html |url-status=dead }}</ref>
 
Parimet themelore të fesë natyrore fillimisht u përshkruan nga [[Aristoteli]], hilomorfizmi i të cilit i konsideronte të gjitha gjërat si të krijuara nga materia dhe forma. Forma e të gjitha gjallesave është shpirti, i cili udhëzon dhe drejton zhvillimin e tyre. Shumë besime fetare natyrale e konsiderojnë Zotin si "shpirtin e universit". Madje edhe [[monoteizmi]] i hershëm kishte shumë elemente natyraliste. Parajsa dhe ferri konsideroheshin vende fizike mbi dhe nën tokë. "Shpëtimi" konsiderohej ringjallja e trupit. Më vonë me probleme të fesë natyrore janë marrur edhe [[Agostini]], [[Tomas Akuinas]], [[Nicolas Malebranche]], [[David Hume]], [[William James]], [[Rupert Sheldrake]], etj.<ref>Sheldrake, R. (2012) ''Set Science Free: 10 Paths to New Discoveries.'' Depak Chopra.</ref>