Bregliqeni i Ohrit: Dallime mes rishikimesh

No change in size ,  1 vit më parë
v
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
Rreshti 7:
[[Liqeni i Ohrit]] është një liqen i thellë, oligotrofik me origjinë tektonike në [[Evropa Juglindore|Evropën Juglindore që]] ndahet midis Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë. Përafërsisht dy të tretat e sipërfaqes së liqenit i përkasin Maqedonisë dhe një e treta e mbetur për Shqipërinë. Liqeni është një nga liqenet më të lashtë në të gjithë botën dhe më i madhi në [[Gadishulli Ballkanik|Gadishullin Ballkanik]]. <ref>{{Cito web|title=Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region|url=https://whc.unesco.org/en/list/99|website=whc.unesco.org|pages=UNESCO|language=En}}</ref> <ref name="Albanian Section">{{Cito web|last=[[UNESCO]], [[IUCN]] and [[Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Baseline Assessment of the Lake Ohrid region - Albania|url=https://whc.unesco.org/document/139987|website=whc.unesco.org|pages=1–126|language=En|format=PDF|date=janar 2016}}</ref> Me gjithë historinë e gjatë dhe të vazhdueshme, si dhe izolimin gjeografik, ai është liqeni me [[Biodiversiteti|biodiversitetin]] më të lartë në botë. <ref>{{Cito web|last=[[IUCN]]|title=TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Management Planning Expert|url=https://www.iucn.org/sites/dev/files/import/downloads/management_planning_expert_tor.pdf|website=iucn.org|pages=1–3|language=En|format=PDF}}</ref>
 
[[Rezervati Ndërkufitar Ohër-Prespë]] përfshihet në Rrjetin Botëror të Rezervave të Biosferës në kuadër të Programit të [[UNESCO|UNESCO-së Njeriu]] Njeriu dhe Biosfera. <ref>{{Cito web|last=[[UNESCO]]|title=Ohrid-Prespa|url=http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/biosphere-reserves/europe-north-america/albaniathe-former-yugoslav-republic-of-macedonia/ohrid-prespa/|website=unesco.org|language=En}}</ref> Shumica e pjesës shqiptare të liqenit është e mbrojtur dhe e përcaktuar si një peizazh i mbrojtur i vendosur më 18 shkurt 1999. <ref>{{Cito web|last=[[Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI|url=https://www.cbd.int/doc/lifeweb/albania/Network%20of%20Protected%20Areas%20in%20Albania.pdf|website=cbd.int|location=Tirana|pages=1–3|language=Sq|format=PDF}}</ref> <ref>{{Cito web|last=[[Ministria e Mjedisit e Shqipërisë]]|title=FIFTH NATIONAL REPORT OF ALBANIA TO THE UNITED NATIONS CONVENTION ON BIOLOGICAL DIVERSITY (CBD)|url=https://www.cbd.int/doc/world/al/al-nr-05-en.pdf|website=cbd.int|page=45|language=En|format=PDF}}</ref> Trashëgimia natyrore dhe kulturore e rajonit të Ohrit përfshihet më tej në [[Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Shqipëri|listën provuese]] të Shqipërisë për përcaktimin si një [[UNESCO|vend]] [[Vende të trashëgimisë botërore|i Trashëgimisë Botërore të]] [[UNESCO]]. <ref>{{Cito web|title=Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region|url=https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5626/|publisher=[[UNESCO]] [[World Heritage Site]]|accessdate=6 korrik 2013|language=en}}</ref>
 
Rajoni paraqet një [[Habitati|habitat]] për [[Gjitari|gjitarë të]] shumtë që janë specie në procesin e [[Gjallesat ne zhdukje|zhdukjes]] dhe të [[Llojet e rrezikuara|llojeve të rrezikuara]], me të paktën njëzet e një specie vendase të regjistruara në rajon. <ref name="Albanian Section"/> Në këtë grup bëjnë pjesë ujku, [[Macja e egër Europiane|macja e egër]], [[lundërza]], [[Ariu i murrmë|ariu kafe]] dhe [[kamoshi]]. E klasifikuar si një [[ Zonë e rëndësishme e shpendëve |zonë e rëndësishme e zogjve]], ajo përmban një gamë të gjerë të habitateve të [[Zogjtë|shpendëve të]] lidhur me topografinë dhe llojet e komuniteteve [[Bimesia|bimore]] të rajonit. <ref>{{Cito web|last=[[BirdLife International]]|title=Lake Ohrid and surrounding area|url=http://datazone.birdlife.org/site/factsheet/lake-ohrid-and-surrounding-area-iba-albania|website=datazone.birdlife.org|language=En}}</ref> Ka të paktën 137 lloje zogjsh që dihen se ndodhin në rajon me speciet më të rëndësishme që janë pelikani i madh i bardhë, fajkoi i egër, etj.