Dallime mes rishikimeve të "Franc Ferdinandi i Austrisë"

v
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
'''Franc Ferdinandi i Habsbourg-Este''' (gjermanisht : ''Franz Ferdinand von Österreich-Este'') u lind në [[Graz]] më {{Date|18 dhjetor 1863|none}} dhe vdiq i vrarë më {{Date|28 qershor 1914|none}} në [[Sarajevë]] ([[Bosnje-Hercegovinë]]). Ishte [[Arkiduk]] i [[Perandoria e Austrisë|Austrisë]] dhe princ mbretëror i [[Mbretëria e Hungarisë|Hungarisë]] dhe i [[Mbretëria e Bohemisë|Bohemisë]], ai u bë trashëgimtar i fronit i [[Perandoria Austro-Hungareze|Perandorisë austro-hungareze]] nga viti 1889.<ref>
{{cite book
|title = Royal Sunset: The European Dynasties and the Great War |url = https://archive.org/details/royalsunseteurop00broo |last = Brook-Shepherd, Gordon |publisher = Doubleday |year = 1987 |page = [https://archive.org/details/royalsunseteurop00broo/page/139 139] |isbn = 978-0-385-19849-3 }}
|url = https://archive.org/details/royalsunseteurop00broo |last = Brook-Shepherd, Gordon |publisher = Doubleday |year = 1987 |page = [https://archive.org/details/royalsunseteurop00broo/page/139 139] |isbn = 978-0-385-19849-3 }}
</ref>[[Atentati i Sarajevës|Vrasja]] e tij është ngjarja nxitëse e [[Lufta e Parë Botërore|Luftës së Parë Botërore]].<ref>
{{cite book
|title =World War I
|url =https://archive.org/details/worldwari0000mars |publisher =Mariner Books |first =S.L.A. |last =Marshall |authorlink=S.L.A. Marshall |isbn =0-618-05686-6|year=2001 |page =[https://archive.org/details/worldwari0000mars/page/n1 1] }}</ref><ref>
|publisher{{cite =Mariner Booksbook |firsttitle =S.L.A. |last =The First World =MarshallWar |authorlinkpublisher =S.L.A. MarshallVintage |isbn =0-618375-0568670045-65 |year =20012000 |pagelast =[https://archive.org/details/worldwari0000mars/Keegan, John |authorlink=John Keegan |page/n1 1] =48 }}</ref><ref>
{{cite book
|title =The First World War |publisher =Vintage |isbn =0-375-70045-5 |year =2000 |last =Keegan, John |authorlink=John Keegan |page =48 }}</ref>
 
== Jeta e hershme ==
== Trashëgimtar i supozuar ==
Në 1889, jeta e Franz Ferdinand ndryshoi në mënyrë dramatike. Kushëri i tij Princi i Kurorës Rudolf kreu vetëvrasje në shtëpizën e tij të gjuetisë në Mayerling.<ref name="brook">
{{cite book |title=The Austrians: A Thousand-Years Odyssey |last=Brook-Shepherd, Gordon |year=1997 |publisher=Carroll &amp; Graf |isbn=0-7867-0520-5 |pages=107, 125–126 }}
{{cite book
|title=The Austrians: A Thousand-Years Odyssey |last=Brook-Shepherd, Gordon |year=1997 |publisher=Carroll &amp; Graf |isbn=0-7867-0520-5 |pages=107, 125–126 }}
</ref> Kjo la babanë e Franz Ferdinandit, Karl Ludwig, si i pari në përputhje me fronin. Karl Ludwig vdiq nga ethet tifoide më 1896.<ref>
{{cite news |title =The Crown Prince's Successor |publisher =The New York Times |date = 2 shkurt 1889 | url =https://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9F04E0D9153AE033A25751C0A9649C94689FD7CF }} Accessed 22 May 2009.</ref> Tani e tutje, Franz Ferdinandi ishte pastruar për të arritur në fron.{{citation needed|date = Janar 2016}}