Dallime mes rishikimeve të "Messenger"

1.936 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (robot Adding: de, en, es, fr, ja, nl, pt)
'''Messenger''' ''([[lexo:]] Mesenxhër)'', është sistem kompjuterik rrjetorë i cili mundëson dërgimin dhe pranimin e drejtë për drejtë të porosive, qofshin ato tekstuale, akustike, vizuale apo lloje të ndryshme të paketave informative e dokumentuese. Verzionet e fundit të sistemeve të njohura për komunikim si MSN Messenger, Yahoo Messenger e disa tjera mundesojnë dhe [[Remote Administration|administrimin]] e kopjuterit personal të bashkë komunikuesit, kuptohet me dhënje të lejes.
'''Messenger''' është sistemi për mesazhe i aty për atyshëm dhe për shikim-konferenca.
 
== Llojet e MessengerHistoriku ==
Për krah mjeteve të tjera të komunikimt të drejtë për drejtë në internet messenger-ët fituan ndaj konkurentëve bazuar në disa elemente kyçe.
 
Ndër elementet kryesore të cilat ndikuan për t'u dalluar messenger-ët ofruan mundësinë e posedimit të dhomës private të diskutimit, ruajtjen e diskutimeve dhe privatësisë si dhe grumbullimin e bashkë biseduesve.
 
Fillimi i messengerëve nuk dallonte shum me mjetet tjera publike të komunikimit (më i njohur mIRC-i), por më vonë kompanitë e mëdha u morën seriozisht me këto mjete komunikimi dhe i sofistikuan ato duke bërë dallim të pa krahasushëm.
 
== Elementet e messenger-ëve ==
Në përgjithësi messenger-ët kanë funksione të njejta, por prap se prapë nuk janë të njejtë dhe nuk i kanë tëgjitha elementet e njejta qofshin ato si sasi apo cilësi.
 
Në përgjithësi merrenger-ët ofrojnë:
:- Komunikim tekstual
:- Konferencë përmes komunikimit tekstual
:- Komunikim akustik
:- Konferencë përmes komunikimit akustik
:- Komunikim vizual
:- Konferencë përmes komunikimit vizial
:- Transfer skedaresh
:- Zhvillim të lojërave interaktive mes bshkbiseduesve
:- Mundësi administrimi të kompjuterit të bashkbiseduesit
:- Mundësi kombinimi të disa funksioneve dhe shfrytëzimi i tyre i përnjëhershëm (shembull: komunikim teksta, akustik dhe vizual përnjëherë, komunikim tekstual, akustik dhe zhvllim i lojës përnjëherë etj.)
 
== Llojet e Messenger ==
Ndër messenger-ët më të njohur janë:
*[[MSN Messenger]]
*[[Yahoo Messenger]]
*'''aMSN''' Alvaro's Messenger, ose Another MSN messenger clone. Linux,
*'''Trillian'''
*'''Fire''' për Macintosh
*'''Adium X''' për Macintosh
* [[Skype]]
 
==Shiko edhe ==