Dallime mes rishikimeve të "Agjencia e Sigurisë Kombëtare"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
vNo edit summary
[[Image:National_Security_Agency_seal.png|thumb|right|Vula e NSA]]
[[Image:National Security Agency headquarters, Fort Meade, Maryland.jpg|thumb|300px|Qendra Kryesore e NSA në Fort Meade, [[Maryland]]]]
'''NSA''' - '''National Security Agency''' (shqiptimi En Es Ej dhe është Agjensia e Sigurimit Kombëtar) / '''Central Security Service''' ('''NSA/CSS''') (Shërbimi Qendror i Sigurimit) besohet të jetë [[agjensia]] më e madhe e zbulimit[[zbulimi]]t e qeverisë së [[SHBA|Shteteve të Bashkuara Amerikane]]. NSA është përgjegjëse për mbledhjen dhe rishqyrtimin e komunikimeve të huaja dhe për sigurinë e komunikimeve të qeverisë së SH.B.A kundër agjensive të njëjta kudo në botë. NSA u themelua nga një urdher presidencial ekzekutiv, dhe punon ngushtë me Ministrinë DepartmentAmerikane of DefenseMbrojtjes (MinistrinëDepartment Amerikaneof të MbrojtjesDefense) dhe është drejtuar gjithmonë nga një flamur me tre yje ose një oficer gjeneral. NSA është një çelës kryesor i Bashkësisë së Zbulimit të SH.B.A-së dhe kryesohet nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar.
 
Detyra e NSA është të përgjojë transmetimin[[transmetimi]]n radior[[radio]]r, si nga organizata dhe persona të ndryshëm, [[interneti|internetin]], dhe forma të tjera [[përçimi]] e [[komunikimi]], veçanërisht komunikacione të besueshme.
Misioni i komunikimit te sigurt i NSA perfshinpërfshin komunikime te besueshme ose te fshehta ushtarake, diplomatike, dhe te gjitha komunikimet e tjera te ndjeshme qeveritare. Megjithse pershkruhetpërshkruhet si njenjë nga punedhenesetpunëdhënëset e vetme me te medhamëdha ne botebotë te matematikanevematematikanëve doktoredoktorë te filosofisefilozofisë dhe zoteruesjazotëruesja e vetme e grupit me te madh te [[superkompjuterSuperkompjuteri|superkompjuterave]], dhe duke patur fondinnjë shumefond meshumë më te madh se ateatë te [[CIA]]-s, ka qeneqënë deri ne vitet e fundit shumeshumë pak e njohur. Për shumeshumë vjet te jetesjetës se saj nuk ka qeneqënë madje e njohur nga qeveria e SH.B.A. Shpesh thuhet, gjysmegjysmë me tallje se "NSA" do te thoshte "No such Agency" ("S´ka Agjensi te TilleTillë") ose "Never Say Anything" ("Mos Trego KurreKurrë NdonjegjeNdonjëgjë").
 
Për shkak te detyresdetyrës se saj pergjuese[[Përgjimi|përgjuese]] , '''NSA/[[CSS]]''' është e lidhur ngushtengushtë me kerkimetkërkimet [[kriptoanalitikaKriptoanaliza|kriptoanalitike]], dhe punon si pasuese e agjensive te meparshmemëparëshme qe njihen për zbulimin e shumeshumë [[Kodi|kodeve]] ne Luften[[Lufta e DyteDytë BoteroreBotërore|Luftën e Dytë Botërore]] dhe shifrimeve[[Deshifrimi|deshifrimeve]] (si p.sh. [[Purple Code]], [[Venona]], dhe [[JN-25]]).
 
Qendra Kryesore e NSA është ne [[Fort George G. Meade]], [[Maryland]] ([[Merilend]]), gati 16 km. ne verilindje te Washington, DC. NSA e ka daljen ne [[Baltimore-Washington Parkway]] (Beltimore-Uashington Parkuej) me tabeletabelë "NSA Employees Only" ("VetemVetëm Për te PunesuaritPunësuarit") dhe ruhet zakonisht nga dy automjete te policisepolicisë se Shtetit Merilend. Shkalla e veprimtariseveprimtarisë ne NSA është e veshtirevështirë te percaktohetpërcaktohet nga te dhenadhëna te paklasifikuara , por njenjë gjegjë dihet mbi perdoriminpërdorimin e [[elektriciteti|elektricitetit]]t nga Qendra Kryesore e NSA. Buxheti për elektricitetelektricitetin i NSA i tejkalon 21 milion US dollaretdollarët ne vit, duke e berebërë ateatë pervetesuesinpërvetësuesin e dytedytë me te madh ne Merilend. Fotografi kanetë ndryshme kanë treguar se aty janë 18.000 vende parkimi , megjithsemegjithëse shumeshumë hamendjehamendësime e kanekanë venevlerësuar fuqinefuqinë e ploteplotë punetorepunëtore te NSA rreth numritdyfishin tee dyfishtenumrit te punetorevepunëtoreve te NSA-së, qe janë te shperndareshpërndarë ne te gjithegjithë botenbotën.
 
Puna e komunikimit te sigurt qeveritar e ka futur NSA-ne ne fusha te shumta [[Teknologjia|teknologjike]] duke perfshirepërfshirë skicimin e posaçemposaçëm komunikativ [[harduer|harduerikhardueri]]k dhe [[softuer|softueriksoftueri]]k, prodhimin e perkushtuarpërkushtuar te [[gjysmepercjellesGjysmëpërcjellësi|gjysmepercjellesvegjysmëpërcjellsave]] (aty ndodhet njenjë fabrikefabrikë e prodhimit te [[çipiÇipi|çipave]] ne [[Ft.Meade]]), dhe kerkiminkërkimin e perparuarpërparuar [[kriptografia|kriptografik]]. Agjensia kontratonbën [[kontrata]] me sektoresektorë privateprivatë ne fushat e kerkimitkërkimit dhe pajimit.
 
==Historia e Agjensiseagjensisë==
==NderthurjetNdërthurjet me kriptografi joqeveritare==
==Patenta==
==ECHELON==
==PergjimetPërgjimet telefonike==
==Grupi i punës==
 
==Grupi i punes=Drejtorët===
===DrejtoretDrejtorët deputetë===
===DrejtoretKriptoanalistë deputetetë njohur===
==Sistemi i deshifrimit te NSA-se==
===Kriptoanaliste te njohur===
==E kaluara dhe e tashmja e veprimtarive te SIGINT==
 
==Sistemi i deshifrimit te NSA-se==
==E kaluara dhe e tashmja e veprimtarive te SIGINT==
==Nepër trillime==
==ShenimeShënime==
==Shiko edhe==
===Kompjuterat e NSA-se===
==Lexime te metejshmemëtejshme==
==SHiko edhe==
 
* [[DIA]]
==Lidhje te jashtme==
* [[CIA]]
* [http://www.nsa.gov/ Faqja zyrtare e NSA ]
* [[CSS]]
* [http://history.sandiego.edu/gen/20th/nsa.html Historia e NSA ]
* [[FBI]]
* [[NRO]]
* [[Kriptografia]]
* [[Kriptoanaliza]]
* [[SIGINT]]
* [[TEMPEST]]
* [[Spiunazhi]]
==Lidhje te jashtme==
* {{en}} [http://www.nsa.gov/ Faqja zyrtare e NSA ]
* {{en}} [http://history.sandiego.edu/gen/20th/nsa.html Historia e NSA ]
 
[[Category:Organizata]]