Dallime mes rishikimeve të "Agjencia e Sigurisë Kombëtare"

Drejtshkrim
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Drejtshkrim)
[[Image:National_Security_Agency_seal.png|thumb|right|Vula e NSA]]
[[Image:National Security Agency headquarters, Fort Meade, Maryland.jpg|thumb|300px|Qendra Kryesorekryesore e NSA në Fort Meade, [[Maryland]]]]
'''NSA''' - '''National Security Agency''' (shqiptimi En Es Ej dhe është AgjensiaAgjencia e Sigurimit Kombëtar) / '''Central Security Service''' ('''NSA/CSS''') (Shërbimi Qendror i Sigurimit) besohet të jetë [[agjensiaagjencia]] më e madhe e [[zbulimi]]t e qeverisë së [[SHBA|Shteteve të Bashkuara Amerikane]]. NSA është përgjegjëse për mbledhjen dhe rishqyrtimin e komunikimeve të huaja dhe për sigurinë e komunikimeve të qeverisë së SH.B.A kundër agjensiveagjencive të njëjta kudo në botë. NSA u themelua nga një urdherurdhër presidencial ekzekutiv, dhe punon ngushtë me Ministrinë Amerikane të Mbrojtjes (Department of Defense) dhe është drejtuar gjithmonë nga një flamur me tre yje ose një oficer gjeneral. NSA është një çelës kryesor i Bashkësisë së Zbulimit të SH.B.A-së dhe kryesohet nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar.
 
Detyra e NSA është të përgjojë [[transmetimi]]n [[radio]]r, si nga organizata dhe persona të ndryshëm, [[interneti|internetin]], dhe forma të tjera [[përçimi]] e [[komunikimi]], veçanërisht komunikacione të besueshme.
Misioni i komunikimit të sigurt i NSA përfshin komunikime të besueshme ose të fshehta ushtarake, diplomatike, dhe të gjitha komunikimet e tjera të ndjeshme qeveritare. Megjithse përshkruhet si një nga punëdhënëset e vetme më të mëdha në botë të matematikanëve doktorë të filozofisë dhe zotëruesja e vetme e grupit më të madh të [[Superkompjuteri|superkompjuterave]], dhe duke patur një fond shumë më të madh se atë të [[CIA]]-s, ka qënë deri në vitet e fundit shumë pak e njohur. Për shumë vjet të jetës së saj nuk ka qënë madje e njohur nga qeveria e SH.B.A. Shpesh thuhet, gjysmë me tallje se "NSA" do të thoshte "No such Agency" ("S´ka Agjensi të Tillë") ose "Never Say Anything" ("Mos Trego Kurrë Ndonjëgjë").
 
Misioni i komunikimit të sigurt i NSA përfshin komunikime të besueshme ose të fshehta ushtarake, diplomatike, dhe të gjitha komunikimet e tjera të ndjeshme qeveritare. MegjithseMegjithëse përshkruhet si një nga punëdhënëset e vetme më të mëdha në botë të matematikanëve doktorë të filozofisë dhe zotëruesja e vetme e grupit më të madh të [[Superkompjuteri|superkompjuterave]], dhe duke paturpasur një fond shumë më të madh se atë të [[CIA]]-s, ka qënëqenë deri në vitet e fundit shumë pak e njohur. Për shumë vjet të jetës së saj nuk ka qënëqenë madje e njohur nga qeveria e SH.B.A. Shpesh thuhet, gjysmë me tallje se "NSA" do të thoshte "No such Agency" ("S´ka AgjensiAgjenci të Tillë") ose "Never Say Anything" ("Mos Trego Kurrë NdonjëgjëNdonjë gjë").
Për shkak të detyrës së saj [[Përgjimi|përgjuese]] , '''NSA/[[CSS]]''' është e lidhur ngushtë me kërkimet [[Kriptoanaliza|kriptoanalitike]], dhe punon si pasuese e agjensive të mëparëshme që njihen për zbulimin e shumë [[Kodi|kodeve]] në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]] dhe [[Deshifrimi|deshifrimeve]] (si p.sh. [[Purple Code]], [[Venona]], dhe [[JN-25]]).
 
Për shkak të detyrës së saj [[Përgjimi|përgjuese]] , '''NSA/[[CSS]]''' është e lidhur ngushtë me kërkimet [[Kriptoanaliza|kriptoanalitike]], dhe punon si pasuese e agjensiveagjencivemëparëshmemëparshme që njihen për zbulimin e shumë [[Kodi|kodeve]] në [[Lufta e Dytë Botërore|Luftën e Dytë Botërore]] dhe [[Deshifrimi|deshifrimeve]] (si p.sh. [[Purple Code]], [[Venona]], dhe [[JN-25]]).
 
Qendra Kryesore e NSA është në [[Fort George G. Meade]], [[Maryland]] ([[Merilend]]), gati 16 km. në verilindje të Washington, DC. NSA e ka daljen në [[Baltimore-Washington Parkway]] (Beltimore-Uashington Parkuej) me tabelë "NSA Employees Only" ("Vetëm Për të Punësuarit") dhe ruhet zakonisht nga dy automjete të policisë së Shtetit Merilend. Shkalla e veprimtarisë në NSA është e vështirë të përcaktohet nga të dhëna të paklasifikuara, por një gjë dihet mbi përdorimin e [[elektriciteti]]t nga Qendra Kryesore e NSA. Buxheti për elektricitetin i NSA i tejkalon 21 milion US dollarët ne vit, duke e bërë atë përvetësuesin e dytë më të madh në Merilend. Fotografi të ndryshme kanë treguar se aty janë 18.000 vende parkimi, megjithëse shumë hamendësime e kanë vlerësuar fuqinë e plotë punëtore të NSA rreth dyfishin e numrit të punëtoreve të NSA-së, që janë të shpërndarë në të gjithë botën.
 
Puna e komunikimit të sigurt qeveritar e ka futur NSA-në në fusha të shumta [[Teknologjia|teknologjike]] duke përfshirë skicimin e posaçëm komunikativ [[hardueri]]k dhe [[softueri]]k, prodhimin e përkushtuar të [[Gjysmëpërcjellësi|gjysmëpërcjellsavegjysmëpërcjellësve]] (aty ndodhet një fabrikë e prodhimit të [[Çipi|çipave]] në [[Ft.Meade]]), dhe kërkimin e përparuar [[kriptografia|kriptografik]]. AgjensiaAgjencia bën [[kontrata]] me sektorë privatë në fushat e kërkimit dhe pajimit.
 
==Historia e agjensisëagjencisë==
 
==Historia e agjensisë==
==Ndërthurjet me kriptografi joqeveritare==
 
==Patenta==
 
==ECHELON==
 
==Përgjimet telefonike==
 
==Grupi i punës==
 
===Drejtorët===
 
===Drejtorët deputetë===
 
===Kriptoanalistë të njohur===
 
==Sistemi i deshifrimit të NSA-së==
 
==E kaluara dhe e tashmja e veprimtarive të SIGINT==
 
==NepërNëpër trillime==
 
==Shënime==
 
==Shiko edhe==
===KompjuteratKompjuterët e NSA-së===
 
==Lexime të mëtejshme==
==SHikoShiko edhe==
* [[DIA]]
* [[CIA]]
* [[TEMPEST]]
* [[Spiunazhi]]
 
==Lidhje të jashtme==
* {{en}} [http://www.nsa.gov/ Faqja zyrtare e NSA ]
12.723

edits